/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Mai mulți deputații PPDA și PAS îndeamnă oamenii să stea acasă. Cer guvernării să revizuiască decizia de a rechema de luni bugetarii la serviciu

05 aprilie 2020, ora 21:27

Mai mulți deputați PPDA și PAS îndeamnă oamenii să stea acasă, în contextul în care în R. Moldova sunt înregistrate tot mai multe cazuri de COVID-19. Parlamentarii cer guvernării să revizuiască decizia de a rechema de mâine bugetarii la serviciu, în caz contrat numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus va fi în continuă creștere.

„De mâine bugetarii vor ieși la lucru în condițiile în care conform aceluiași Guvern suntem în perioada de vârf a pandemiei. Chișinăul va fi aglomerat, iar răspunderea pentru toate o va suporta Guvernul care va fi demis nu de opoziție, ci de majoritatea parlamentară care va da toată vina pe situația creată și în spiritul înțelegerilor pe care le au socialiștii cu democrații de a le oferi funcția de prim-ministru. Guvernul uită de răspunderea pe care o poartă nu doar față de majoritatea parlamentară, dar și față de legi și cetățeni, or asumarea unor decizii care pot duce la contaminarea și decesul cetățenilor noștri duc la declanșarea unor dosare penale”, a scris pe pagina sa de Facebook  deputatul, Dinu Plîngău.

Decizia absolut ilogică a autorităților de a scoate începând cu ziua de mâine la muncă toți bugetarii poate avea consecințe extrem de grave. Mai ales că vine în contextul în care numărul celor confirmați oficial ca infectați de COVID-19 depășește de circa cinci ori cifrele care se înregistrau până a se anunța vacanța de săptămâna trecută. Și asta e doar ceea ce s-a confirmat oficial raportat la numărul infim de teste care se fac. Ce este în realitate, sincer, mă tem să mă gândesc… De aceea este impresios ca bugetarii să stea în continuare acasă. În afară de cei care asigură funcționarea serviciilor publice vitale pentru populație desigur”, este de părere deputatul Sergiu Litvinenco.

Observăm ca, în pofida înrăutățirii vizibile a situației epidemiologice, se atestă o abordare relaxantă din partea autorităților. Mai puțină poliție pe străzi. Întrări libere în magazine. Și cireașă de pe tort, revenirea la muncă a peste 170 de mii de angajați din sectorul bugetar. Marea majoritatea dintre care activează în capitala, care ține, cu mare distanță de la celelate regiuni, primul loc la infectare. De mâine să așteptăm la îmbulzeală în transport public și mai multe aglonerări în instituțiile publice.
Nu cred că vom avea un randament înalt în sectorul public în perioada imediat următoarea”, susține Alexandru Slusari.

Decizia guvernului de a chema de mâine la lucru oamenii angajați la stat, este una iresponsabilă, comportă riscuri imense şi are potențial criminal. Suntem în plină pandemie. Toti ei au făcut estimări de zeci de mii de infectați. Și tot ei cheamă bugetarii la lucru. Asta e penal, dacă mă întrebați pe mine”, crede deputatul Dumitru Alaiba.

După ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, șeful statului Iogor Dodon a comentat decizia Guvernului.

„Noi nu putem bloca activitatea mai multor instituții, în special de stat. De aceea am luat decizia ca mâine să se revină la muncă, însă conducătorii care pot organiza eficient activitatea inclusiv prin delegarea unor colaboratori să activeze de la distanță. Vă rog să faceți acest lucru”, a spus Dodon.

Angajații în domeniul bugetar vor reveni, începând cu ziua de mâine, 6 aprilie, la muncă. Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că bugetarii urmează să-și reia activitatea, dar să lucreze în regim maxim posibil de la distanță pentru a nu aglomera oficiile și transportul public.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram