/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Acordarea creditelor de urgență pentru BEM, Banca Socială și Unibank, legală? Concluziile unui raport al BNM

missing
07 aprilie 2020, ora 13:25

Acordarea creditelor de urgență Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, a avut loc în corespundere cu cadrul legal, cu competența Băncii Naționale și în conlucrare cu autoritățile competente ale statului, pentru asigurarea soluționării ordonate a situației acestor bănci în scopul evitării dereglării grave a funcțiilor critice ale sectorului bancar, în scopul protejării deponenților și menținerii stabilității financiare. Este concluzia BNM publicată într-un raport cu privire la legalitatea acordării, modalitatea de repartizare și utilizare a creditelor de urgență pentru cele trei bănci menționate. Documentul a fost transmis Parlamentului.

În anul 2017, organul de audit intern al BNM a efectuat un audit în scopul verificării utilizării conform destinației a creditelor de urgență în sumă de 14.121,5 mil. de lei, acordate în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015 BEM, Băncii Sociale și Unibank. Potrivit concluziilor auditului, la acordarea creditelor de urgență au fost mecanisme care au permis asigurarea utilizării creditelor de urgență conform destinației și au fost întreprinse măsurile posibile și necesare pentru neadmiterea utilizării de către administratorii speciali a creditelor de urgență în alte scopuri decât cele enumerate de actele normative ale BNM și contractele de credit de urgență.

„Utilizarea creditelor de urgență de către cele trei bănci a fost efectuată în conformitate cu categoriile de creanțe specificate în Hotărârea Guvernului nr. 938 din 13.11.2014. Raportările lunare efectuate de administratorii speciali privind utilizarea creditelor de urgență, precum și rezultatele auditului intern al BNM nu au indicat abateri dau ilegalități privind utilizarea creditelor de urgență de către cele trei bănci conform destinației”, se arată în raportul BNM.

La sfârșitul anului 2014, Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială la cele trei bănci devalizate – BEM, Banca Socială și Unibank, după anumite tranzacții dubioase care ar fi adus instituțiile financiare la faliment.

Atunci, reprezentanții băncii declarau că între aceste bănci au avut loc tranzacţii dubioase care ar fi adus instituţiile financiare în prag de faliment. Luând în calcul situația financiară dificilă a celor trei bănci, BNM a stabilit și unele restricții în activitatea băncilor, inclusiv a instituit moratoriu asupra executării creanțelor unor categorii de creditori.

Ulterior, BNM a prelungit termenul administrării speciale la cele trei bănci până la un an, precum și acțiunea moratoriului pentru perioada administrării speciale.

BEM, Banca Socială și Unibank au fost ulterior lichidate.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram