/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Dodon: „Vine zona de vârf a epidemiei!” Medicii de familie din sate au fost atenționați să fie gata pentru a trece în prima linie în lupta cu COVID-19

missing
07 aprilie 2020, ora 13:35

Republica Moldova va intra astăzi în scenariul nr. 4, care presupune depășirea pragului de 1000 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar în următoarele două săptâmâni ne vom afla în zona de vârf a epidemiei, a declarat astăzi președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Șeful statului a făcut o totalizare la capitolul asigurarea statului cu medicamente și consumabile necesare pentru lupta cu epidemia și capacitățile personalului medical din întreaga republică și dă asigurări că suntem pregătiți pentru a face față situației.

Numărul angajaților medicali care pot fi antrenați în lupta cu COVID–19 se ridică la câteva zeci de mii, potrivit cifrelor prezentate de Igor Dodon. În instituțiile de stat sunt 12 537 de medici și în sectorul privat încă 1 869 de medici,  22 955 de asistenți medicali sunt la stat și 1 522 la privat și peste 10 780 de infirmiere.

Avem suficient personal medical pentru a gestiona zona de vârf prin care va trece R. Moldova în următoarele săptămâni”, a dat asigurări Dodon, adăugând că medicii de familie și asistenții medicali din sate au fost deja anunțați să fie pregătiți pentru a fi implicați direct în gestionarea crizei epidemice.

Până astăzi, 27 de spitale din țară au fost implicate în în tratarea pacienților cu coronavirus, atât spitale de nivel național, cât și de nivel regional și raional. La fel, este gata să-și înceapă activitatea Centrul de triere a pacienților de la „Moldexpo”.

Avem medicamentele necesare

Statul este asigurat și cu medicamentele necesare pentru lupta cu COVID-19, afirmă Igor Dodon. Se importă acum suplimentar unele preparate din Ucraina și România.

Consumabile, echipament de protecție este, pentru cei din prima linie. Asigurăm procesul de producere pe intern a costumelor, măști, dezinfectanți și viziere. Așteptăm loturi de ajutor umanitar din China, peste 3 tone, care vor veni în 2 zile. După cum am anunțat ieri și din Turcia avem o livrare de la companii private care ne oferă ajutor umanitar”, a precizat șeful statului.

Totodată, autoritățile susțin că instituțiile medicale de stat dispun în prezent de peste 500 de ventilatoare pentru pacienții care vor fi în stare gravă, iar în sectorul privat se actualizează acum cifra, dar la fel ar fi câteva sute de ventilatoare, care pot fi solicitate în caz de necesitate.

„În următoarele zile vom trece testul nostru ca națiune. Vom demonstra cum putem face față acestui pericol”, a declarat Igor Dodon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram