/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Este gata Banca Națională să dea bani din rezervele valutare pentru lupta cu epidemia? Răspunsul instituției

07 aprilie 2020, ora 10:22

Creditarea statului din rezervele valutare ale Băncii Naționale ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. BNM trebuie să respecte anumite condiții, iar una dintre ele este interzicerea creditării statului. Asta spune BNM, fiind întrebată dacă poate aloca bani din rezervele valutare în condiții de pandemie, pentru a sprijini efoturile statului în lupta cu virusul.

Legea și standardele financiare internaționale reglementează care este destinația și pentru ce trebuie să fie folosite rezervele valutare ale statului, mai ales pentru o țară cu o economie deschisă și fără resurse minerale sau energetice ca Republica Moldova”, explică instituția.

BNM mai spune că banii din rezervele valutare vor fi folosiți ulterior pentru ca statul să-și revină după criza provocată de epidemie.

Rezervele valutare sunt folosite pentru asigurarea echilibrelor financiare și crearea condițiilor economice favorabile revenirii din criză și recuperării după încetarea acesteia. La fel, rezervele valutare asigură protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor și garantează stabilitatea sectorului bancar din care se alimentează mediul de afaceri și o bună parte din finanțele publice și care deservește toate plățile din țară”, a adăugat BNM.

Întrebați dacă ar putea fi influențată politic în condițiile stării de urgență din țară pentru a lua anumite decizii de care au nevoie politicienii, reprezentanții BNM au spus că instituția este independent și ia decizii în mod profesionist și autonomy, fără influențe din domeniul politic.

BNM operează cu instrumente de politică monetară și de reglementare bancară în vederea îndeplinirii obiectivului său fundamental de menținere a stabilității prețurilor și a atribuțiilor sale, conform legii și bunelor practici internaționale. Astfel, deciziile Băncii Naționale sunt ghidate de raționamente economice și nu politice. Pentru a depăși perioada de urgență, eforturile autorităților urmează a fi concentrate spre adoptarea unor decizii echilibrate, care ulterior să ajute la recuperarea economică și bunăstarea cetățenilor”, a explicat BNM.

Banca Națională a Moldovei a decis să răspundă la un șir de întrebări care vizează sectorul bancar în contextul situației de urgență din țară. Răspunsurile au fost plasate pe pagina web a instituției.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram