/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Muravschi a făcut, acum câteva luni, dezvăluiri din culisele aprobării independenței și războiului de pe Nistru. I-a povestit tot unui fost deputat!

missing
08 aprilie 2020, ora 17:07

Fostul premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, decedat azi din cauza unor probleme de sănătate, i-ar fi dezvăluit fostului deputat în primul Parlament Ștefan Secăreanu, detalii din perioada „de zbucium” în care și-a exercitat mandatul. S-ar fi întâmplat la sfârșitul anului trecut, când Muravschi și Secăreanu erau internați ambii în aceeași secție a unui spital din Chișinău. 

Într-o postare pe Facebook, Ștefan Secăreanu a precizat că nu va dezălui ce anume i-ar fi mărturisit Valeriu Muravschi, fiind rugat de fostul prim-ministru să păstreze în secret ceea ce a aflat.

„Am vorbit nopți la rând despre foarte multe lucruri, pe care eu nu aveam de unde le cunoaște, legate de problemele de sănătate care-l chinuiau, dar mai ales de zilele de zbucium pe care a avut să le trăiască în perioada cât a exercitat funcția de prim-ministru, perioadă care a coincis cu destrămarea URSS-ului, cu primii ani de independență și, mai cu seamă, cu războiul din 1992 declanșat de Rusia împotriva Republicii Moldova”, a scris fostul deputat în primul Legislativ al țării.

„Fostul premier îmi vorbea cu durere în suflet, rugându-mă să nu fac publice multe din amănuntele destăinuite de el, legate de tragicele evenimente prin care am trecut cu toții în acea perioadă. Îmi voi ține cuvântul pe care i l-am dat și nu voi dezvălui multe din cele discutate de noi doi în salonul de spital” a adăugat Ștefan Secăreanu.

Secăreanu a punctat doar câteva concluzii pe care spune că le-a tras în urma discuțiilor din acele zile cu Muravschi.

„Imediat după destrămarea imperiului sovietic, noi, basarabenii, am avut șansa de a reveni la sânul Țării noastre România! Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că am fost trădați sau lăsați în voia sorții de către cei care au pus mâna pe putere la București după 1989! Prioritatea acestora a fost atunci noul tratat de prietenie cu URSS-ul muribund, dar nu soarta Basarabiei și a celorlalte teritorii românești înstrăinate!”, susține Ștefan Secăreanu.

Fostul premier Valeriu Muravschi a fost participantul nemijlocit la desele întrevederi dintre oficialii de pe cele două maluri ale Prutului de la începutul anilor nouăzeci convingându-se de asta, chiar dacă sprijinul acordat de România „celui de-al doilea stat românesc” după declararea independenței acestuia de URSS și mai cu seamă în timpul războiului de la Nistru a fost unul substanțial!

„Dacă preferabil pentru București a fost tratatul cu URSS, noi am fost lăsați să ne zbatem în gura lupului (imperiului muribund)! Iar colții acestui lup muribund erau (și au rămas până azi) înfipți bine în toate mădularele „celui de-al doilea stat românesc”. Colții aceștia sunt agenții, uneltele Rusiei rămase din timpul URSS sau plasate metodic după independență în toate structurile statului și mai cu seamă în structurile de forță!

Din cauza asta ne-am pomenit cu luptătorii noștri de la Nistru împușcați din spate de către „lunetiștii” KGB-ului de pe cele două maluri ale Nistrului!

Din cauza asta ne-am ales cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, eliberat din pușcărie (la ordinul unui mare „frontist” de la Chișinău, ajuns vicepreședinte de Parlament atunci) după ce fusese reținut de polițiștii moldoveni!

Din cauza asta „conflictul transnistrean” a fost înghețat prin șampania ciocnită la Kremlin de așa manieră încât să rămânem nu doar cu zona transnistreană, și mai cu seamă Tighina și Cetatea ei istorică, sub control rusesc direct, ci cu tot teritoriul „celui de-al doilea stat românesc” sub influența Kremlinului!

Din cauza asta ne-am ales cu o „autonomie rusească” la Comrat, cu armata rusă la Tiraspol și pacificatorii ruși la Nistru!

Din cauza asta ne-am ales cu sistemul bancar jefuit, cu un șef de stat trădător al intereselor noastre naționale și cu o clasă politică fără sentimentul apartenenei, adică de râsul lumii!

Din cauza asta durerea în inima fostului premier Valeriu Muravschi a fost atât de apăsătoare încât aceasta și-a lăsat adânc amprentele asupra sănătății lui. Azi, românul basarabean Valeriu Muravschi s-a născut în cer!

S-a născut în cer cu gândul și cu inima la toți românii rămași înstrăinați încă de Țara lor, cu gândul și cu inima la tot poporul român din care face parte și pe care l-a reprezentat cu demnitate și onoare. Dumnezeu să-l odihnească de-a Dreapta Sa!”, și-a încheiat mesajul Ștefan Secăreanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram