/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Centrul de triaj, care era aproape gata încă săptămâna trecută, ar putea fi inaugurat vinerea aceasta

missing
08 aprilie 2020, ora 21:05

Centrul de triaj, care era aproape gata încă săptămâna trecută, ar putea fi inaugurat vinerea aceasta. Dar tot nu este bătut în cuie. În schimb, inspecțiile celor aflați la conducere sunt în toi. Primarul capitalei îl vizitează deja a cincea oară, iar astăzi i-a însoțit pe ministrul Sănătății și pe ambasadorul american, care a donat 25 de computere.

Până la venirea demnitarilor, mai mulți militari lucrau la descărcarea pernelor, a saltelelor și a paturilor, pe care scria că aparțin Spitalului Clinic Republican. Între timp, un muncitor pregătea lemnul pentru saloanele improvizate în pavilioane. Așa am aflat că este amenajat un spațiu nou.

De lunea aceasta, saloanele improvizate sunt gata să primească pacienți.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „La începutul acestei săptămâni, în fiecare salon în care vor sta pacienții, a fost instalată câte o lampă de cuarț, care va dezinfecta încăperea”.

Tot luni a fost amenajat și blocul sanitar. Unul pentru pacienți, format din șase toalete bio și fără lavoare, iar altul pentru medici, cu toate cele necesare.

Asistenta medicală superioară ne-a arătat și stocul modest de medicamente, pregătite pentru pacienți, dar ne-a asigurat că restul sunt în depozit.

„Aici avem medicamentul pentru primul ajutor la temperatură, analgină, dimedrol. -E o singură cutie? -Nu, sunt mai multe, s-au depozitat înăuntru toate. Este iată insulină în frigider. Poftim, suntem dotați cu toate celea”.

Centrul de triaj, numit COVID-19, a primit astăzi 25 de calculatoare din partea Ambasadei Statelor Unite. Ambasadorul, care a venit împreună cu ministra Sănătății și primarul general, a fost întâmpinat de directorul instituției. Calculatoarele vor fi folosite la înregistrarea pacienților.

„Deci noi am verificat, pentru a introduce informații despre un bolnav, este vorba despre 1-2 minute. S-a apăsat pe tastă și toată informația a plecat în zona respectivă, unde bolnavul este spitalizat”.

DERECK J. HOGAN, AMBASADORUL SUA: „Combaterea acestui virus nu doar necesită medici și medicamente, dar și date”.

După inspecția ce a avut loc fără prezența jurnaliștilor…

„Vă rog, presa, nu mergeți mai departe”.

Ministrul Sănătății nu a rămas să discute cu reprezentanții mass-media.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Vă mulțumesc, sănătate! -Când va fi deschis centrul? – O să venim cu detalii, dar în curând”.

În schimb, directorul centrului a estimat că vineri deja ar putea să fie deschis. Putea și mai devreme, așa cum anunțase șeful statului, însă nu era încă nevoie.

OLEG CRUDU, DIRECTORUL CENTRULUI COVID-19:„Nu este o întârziere, la momentul dat, sistemul spitalicesc municipal se ispărăvește cu fluxul de pacienți”.

Primarul general, care vizitează centrul deja a cincea oară, a ținut să-i laude pe cei care vor lucra aici.

ION CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „Există eroi mulți care sunt după cadru și noi trebuie să zicem. -Care eroi domnule? Îmi fac profesia. -Oameni dedicați, care își fac lucrul 24 din 24”.

La centrul de triaj urmează să activeze 120 de medici, care în perioada stării de urgență au sistat programările și consultațiile. E mult sau puțin, vin de voie sau impuși, nu am reușit să aflăm.

OLEG CRUDU, DIRECTORUL CENTRULUI COVID-19: „Haideți să le urăm succes să facă față, să îi încurajăm, să îi mulțumim”.

În acest spital improvizat sunt în jur de 400 de paturi, dar ar putea fi aduse chiar și o mie. Pacienții vor sta aici cel mult 24 de ore, mai exact până vor veni rezultatele testelor. Cei la care se va confirma prezența virusului vor fi internați în spitale strategice. Pe ultima sută de metri se află și pregătirile de la Spitalul Constructorul din Capitală. Acesta are o capacitate de 120 de paturi și tot va fi folosit pentru suspecții la coronavirus. Pentru aceste lucrări, municipalitatea a alocat 500 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram