/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ Măsuri pe timp de criză. Două uși ale unui bloc au fost sudate pentru ca locatarii să nu poată ieși fără permisiunea poliției

08 aprilie 2020, ora 21:18

Situație nemaivăzută până acum în capitală! Ușa principală a unui bloc din capitală, unde locatarii au fost plasați în carantină, a fost sudată pentru ca oamenii să nu iasă, într-un număr mare, afară. Este vorba de 92 de persoane. În timp ce autoritățile locale susțin că măsura restrictivă este necesară pentru a evita contaminarea în masă, locatarii se revoltă că sunt ținuți ca în arest la domiciliu. Propun și o soluție: să fie testați cu toții.

Astfel au aflat aseară locatarii despre faptul că blocul în care trăiesc va fi pus în carantină. Câțiva au ieșit azi dimineață să se revolte.

„- Cum să iau cheile de la oficiu? – Dacă eu lucrez și trebuie să ies din casă?”

Mai târziu, însă, spiritele s-au calmat, iar la intrarea în bloc a fost plasat un echipaj al poliției. Conform regulilor impuse, se permite ieșirea din bloc a unui singur membru dintr-o familie, doar o dată pe zi, pentru cel mult 30 de minute pentru cumpăratul alimentelor și medicamentelor. Fiecărei persoane care iese îi este interzis să intre în contact cu alți oameni.

GAVRIL CUPCEA PRETOR, SECTORUL CENTRU: „Persoana când iese din domiciliu, cu buletinul de identitate se înregistrează și timp de 30 de minute este necesar să se întoarcă”.

SERGIU VICOL, OFIȚER DE SECTOR, INSPECTORATUL DE POLIȚIE CENTRU: „Dacă se rețin mai mult de 30 de minute, ei riscă o amendă de 22-25 de mii de lei”.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Blocul locativ dispune de trei ieșiri, dintre care două uși au fost sudate, astfel că niciun locatar nu poate părăsi clădirea fără permisiunea poliției”.

Cât am stat lângă blocul plasat în carantină, am surprins această femeie, care se întorcea de la magazin. Jumătate de oră este foarte puțin pentru a face cumpărături și pentru a veni acasă, simțindu-se ca la maraton. Totodată, își face griji că, din cauza carantinei, va fi concediată.

ALLA, LOCATARĂ: „Nici nu mă uitam la oră, că trebuia să reușesc să iau multe, nu să aleg. E greu.Cred că voi rămâne fără serviciu, dar lucru întotdeauna poți găsi”.

De asemenea, locatarii blocului sunt obligați să anunțe zilnic medicul de familie despre starea de sănătate generală personală și a întregii familii.Oamenii legii ne-au spus că practic nimeni nu are curajul să iasă afară.

SERGIU VICOL, OFIȚER DE SECTOR, INSPECTORATUL DE POLIȚIE CENTRU: „La ziua de ieri, seara, a ieșit doar o persoană. Astăzi, încă trei persoane”.

Locatarii mai spun că unul dintre cei doi bolnavi nu a respectat regimul de autoizolare și, chiar dacă au sunat la 112, acest lucru nu a avut efect. Astfel că acum le este frică pentru propria sănătate.

„El a spus că nu vrea să meargă la spital. Și pe el așa l-au lăsat acasă. Eu am sunat la poliție, la ambulanță. Ambulanța a fost chemată de două ori. El a stat în casă trei zile. Medicul de familie i-a spus să stea în cameră, dar umbla pe coridor, la magazin, la farmacie”.

ALLA, LOCATARĂ: „Nu sunt medic, dar poate trebuie niște teste de făcut, pentru că faptul că stăm nu cred că e o soluție. Arest la domiciliu”.

Măsura de izolare a oamenilor a fost aplicată ieri și în satul Boghiceni din raionul Hâncești, iar în satul Talmaza, cu 29 de persoane confirmate, vor fi înăsprite condițiile de carantină. Izolate sunt și orașele Soroca, Ștefan Vodă, dar și satul Carahasani. Primele localități plasate în carantină au fost Sofia și Bălceana din raionul Hâncești, dar care au fost deja scoase din acest regim.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram