/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Titanic, dincolo de mit. Zece lucruri neștiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

missing
14 aprilie 2020, ora 12:36

Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume, în momentul plecării sale în călătoria inaugurală, din Southampton, Anglia, cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanic s-a ciocnit cu un aisberg și la ora 02:30 a dimineții zilei de 15 aprilie, nava s-a scufundat în Oceanul Atlantic. În urma naufragiului au murit 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord. Acesta a fost unul din cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istoria lumii și poveștile nespuse ale Titanicului mai ies la suprafață și astăzi, la 103 ani de la scufundare și la 18 ani de la lansarea celebrului film Titanic, regizat de James Cameron.

Am putea crede că Titanicul s-a luptat cu valurile oceanului, că ceața și ploaia au obturat vizibilitatea echipajului, care nu a văzut aisbergul la timp. În realitate, vremea era perfectă și straniu de liniștită, scrie gandul.ro.

Vremea era perfectă. Diferența dintre 37 de secunde și un minut

Însuși ofițerul secund al Titanicului, Charles Lightoller, a menționat că absența planctonului a fost unul din motivele care au dus la producerea tragediei. Ancheta din 1912 a relevat faptul că echipajul a avut la dispoziție doar 37 de secunde pentru a schimba cursul Titanicului, astfel încât să nu lovească aisbergul, dar a fost prea târziu. O anchetă recentă arată însă că aceștia au avut la dispoziție mai mult de un minut pentru a face o manevră. În orice ipostază, Titanicul era condamnat la pierzanie.

Căpitanul picase examenul de navigație

Edward John Smith, căpitanul Titanicului, a fost „victima” a numeroase mituri, în ultimii 103 ani. Mulți cred că bătrânul a salvat un copil din ghearele morții, înainte să se înece el însuși în Atlantic, după scufundarea Titanicului. Imaginea lui eroică nu este însă pe deplin adevărată.

Căpitanul Smith a ignorat cu bună știință avertizările cu privire la aisberg și nu a păstrat o viteză rezonabilă pentru vapor. De asemenea, a permis ca bărcile de salvare să plece mai mult goale decât pline cu pasageri salvați – prima barcă a plecat cu 27 de pasageri salvați de pe Titanic, deși avea 65 de locuri. Smith nu a emis un ordin clar de abandon al pachebotului și mulți oameni nu au știut în ce situație gravă se află. În 2012, istoricii au descoperit că Smith a picat examenul de navigație și a reușit să le promoveze în 1888. Înainte de scufundarea Titanicului, Smith își câștigase titulatura de „căpitanul milionarilor”, datorită încrederii pe care o inspira celor din jur.

Adevăratul colier de pe Titanic

În filmul lui James Cameron din 1997, Titanic, este pomenit un colier pe nume „Inima Oceanului”. La bordul vaporului blestemat s-a aflat o doamnă pe nume Kate Florence Philips, care a primit un colier valoros din safir de la iubitul ei însurat, Henry Morley.

Acesta era un antreprenor bogat în vârstă de 40 de ani, care avea mai multe magazine de dulciuri în Worcester, Anglia și Kate, în vârstă de 19 ani, a fost contabila sa. Morley dorea să își părăsească soția și fiica pentru a trăi cu Kate. Cuplul dorea să ajungă în California, unde să înceapă o viață nouă.

Citeşte aici continuarea!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram