/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Un medic din Orhei, îngrijorat de siguranţa cadrelor medicale: „Nu suntem testați până nu avem simptomele COVID-19”

missing
15 aprilie 2020, ora 16:26

După ce 14 lucrători medicali de la Spitalul Raional Orhei au fost diagnosticați cu coronavirus, un medic care activează în instituția vizată este îngrijorat cu privire la cazurile de infectare a personalului medical. El afirmă că deși mai muți medici care au fost infectați au intrat în contact cu angajații spitalului, o mare parte dintre aceștia nu au fost testați la prezența COVID-19.

„Pacienții au făcut pneumonie. Iar mai apoi s-a depistat totuși că au fost infectați cu coronavirus. Între timp s-a infectat o doctoriță. Ei au spus că testul este negativ, dar nu îmi vine să cred. Până au expediat toți pacienții acasă, în secția de chirurgie au fost infectate alte trei asistente medicale, dar și șeful de secție. Chiar și așa secția nu a fost pusă în carantină. Cei care nu au fost confirmați pozitiv lucrează într-un regim obișnuit”, a spus îngrijorat medicul chirurg.

Medicul care a dorit să-i păstrăm anonimatul a mai spus pentru tv8.md că deși mulți dintre anagajații spitalului au intrat în contact cu lucrătorii medicali infectați, aceștia nu au fost supuși testului pentru depistarea coronavirusului.

„Este strigător la cer. Restul medicilor cu care au intrat cei infectați în contact rămân să activeze în instituție. Ei nu sunt autoizolați la dimiciliu. Testarea este absolut zero. Ne-au spus că până nu o să avem simptome de COVID-19, nu vom fi testați. Lucrăm ca până la epidemie”, se arată îngrijorat bărbatul.

Cât despre echipamentul medicilor din cadrul spitalului, bărbatul ne-a spus că echipamente de protecție împotriva COVID-19 ar avea doar lucrătorii medicali care tratează pacienții infectați.

„Medicii care lucrează cu pacienții infectații au cât de cât echipamente corespunzătoare. Nouă însă ni se dau costume simple, halate de examinare a pacienților care trece orice picătură de tusă prin ea”, povestește bărbatul.

Pentru propria siguranță, medicul a efectuat un test la o clinică privată.

„Zilele următoare voi mai face un test, la fel din cont propriu. Noi medicii suntem în cel mai mare risc de infectare cu COVID-19. Acum mi-am dat seama că nimeni nu ne va ocroti”, se arată dezamăgit medicul.

Contactat pentru o reacție la acest subiect, directorul spitalui Andrei Stratulat a spus de ce nu toți lucrătorii meducali sunt supuși testului și de ce spitalul nu a fost plasat în carantină, după ce mai mulți medici au fost diagnosticați cu coronavirus.

„Conform regulamentului de testare aprobat de Ministerul Sănătății, sunt testați doar pacienții care întrunesc criteriile de caz suspect. Absolut toți lucrătorii medicali care s-au adresat au fost testați… La medici nu este o regulă ca la toți pacienții. Noi suntem lucrători medicală și suntem la datorie oricând și oriunde. În acest caz, nu putem pune în carantină tot spitalul. Atunci cine o să acorde ajutor medical?”, a spus directorul solicitat de tv8.md.

La Spitalul Raional Orhei 49 de persoane sunt internate după ce au fost diagnosticate cu COVID-19. Printre aceștia  14 sunt lucrători medicali: doi medici, zece asistente medicale și două infermiere.

În instituția vizata activează 530 de angajați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram