/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Un fost medic din Bălți spune că numărul colegilor săi infectați ar fi dublu față de cel anunțat de administrația spitalului

missing
17 aprilie 2020, ora 10:11

În timp ce administrația Spitalului Clinic Bălți declara anterior că doar cinci angajați ai instituției au fost infectați cu noul tip de coronavirus, un fost angajat al spitalului declară că numărul colegilor săi infectați ar fi dublu față de cel anunțat de administrația spitalului. Medicul își îndeamnă foștii colegii să facă publice presiunile la care sunt supuși și condițiile în care activează: „Regret că ei tac. Nu tăceți, nu aveți ce pierde”, scrie Ziarul de Gardă.

Pot să vă spun că doar în secția de terapie sunt șase persoane covid pozitive: trei medici și trei asistenți medicali”, spune Brînza Gheorghe, medic care a activat în cadrul spitalului Bălți până la început de martie, atunci când a decis să se concedieze și să se transfere la spitalul din Ungheni. Acesta a mai comunicat că a luat legătura cu mai mulți dintre foștii săi colegi care i-au confirmat că au fost infectați cu noul virus.

Deși în secția de terapie intensivă au fost confirmate mai multe cazuri de infecție, aceasta nu a fost închisă în carantină, iar personalul medical continuă să activeze. Anterior, și un cadru medical din Spitalul Clinic Bălți, sub protecția anonimatului, a comunicat pentru ZdG că angajații medicali, care sunt suspectați de infectare, oricum sunt scoși la muncă și activează conform orelor de lucru. Fapt ce este nagat de vicedirectoarea spitalului, care spune că alți colegi care s-ar fi infectat nu sunt înregistrați.

Această secție trebuie închisă pentru că este o sursă de infecție. Este focar și acolo continuă să fie pacienți. Acolo sunt acum trei pacienți covid pozitiv și personalul medical, care a lucrat cu ei, a plecat acasă și este acum un pericol real”, adaugă medicul.

Brînza Ion declară că administrația spitalului insinuează că foștii săi colegi s-ar fi infectat în afara locului de muncă, însă acest lucru ar fi fals. Anterior și un angajat al spitalului a spus că administrația spitalului încearcă să dea vina pe personalul medical că a răspândit virusul în rândul cadrelor. Atât medicul de la Ungheni, cât și unul dintre foștii săi colegi, au comunicat că medicii infectați nu au completat fișa epidemiologică, în baza căreia se constată cum a fost răspândit virusul.

I-am întrebat pe colegii mei dacă au îndeplinit fișa epidemiologică și nimeni dintre ei nu a îndeplinit-o. Spun că șefii secțiilor le-au îndeplinit pentru a modela de unde a fost contactul. Colegilor de la unitatea de primere urgență le-au insinuat că ei în genere nu au avut contactat cu pacienții covid”, a spus medicul de la Ungheni.

De cealaltă parte, Ala Condrea, vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți, a precizat pentru sursa citată la 15 aprilie că, în prezent, ar fi o greșeală dacă ar spune că lucrătorii medicali s-ar fi îmbolnăvit la locul de muncă sau ar fi contactat cu persoane infectate în afara spitalului.

,,Nu cunoaștem, deocamdată, cum s-au infectat. Se studiază traseul epidemiologic și vom face anchetarea respectivă. Lucrătorii noștri nu înnoptează în spital. Sunt lucrători care vin din teritoriu. Sunt care vin cu transportul public. Ca orice om, vizitează vreun market, farmacie. Este incorect dacă m-aș expune acum că cauza X este transmiterea bolii”, a punctat vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

Brînza Ion a mai declarat pentru Ziarul de Gardă că foștii săi colegi nu erau pregătiți să facă față noului virus și că nu dispuneau de suficient echipament de protecție. Totodată, acesta susține că foștii săi colegi sunt intimidați: „Le-au spus că la ușă stă rând de asistente medicale și pe care nu îi aranjează …”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram