/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Are simptome de COVID-19, dar i-a fost refuzat testul. O asistentă din Fălești: „Cerem să fim testați măcar o dată la două săptamâni”

missing
21 aprilie 2020, ora 20:30

În timp ce autoritățile au declarat că cei aflați în prima linie de luptă cu noul coronavirus vor fi testați din contul statului, nu toți lucrătorii medicali au ajuns pe liste. Este și cazul unei asistente medicale de la serviciului de ambulanță Fălești, care spune că în fiecare zi interacționează cu pacienți suspecți. Deși are și ea simptome specifice infecției și a cerut să fie verificată, a primit refuz pentru că în raion au fost trimise puține teste. Așa că s-a văzut nevoită să cheme ambulanța.

Lilia Finciuc lucrează asistentă medicală la serviciul de urgența din Fălești. Femeia spune că deși este echipă corespunzător oricum exista riscul de contaminare cu coronavirus. Asta pentru că ambulanţă nu alege pacienţii și nu întodeauna știu dacă pacientul este sau nu infectat cu Covid-19.

Lilia Finciuc, ASISTENTĂ MEDICALĂ, AMU FĂLEȘTI: „Suntem trimiși în focare, suntem permanent cu frica-n sân.  Simțind niste simptome care sunt la majoritatea pacienților infectați cu Covid 19, m-am adresat, stiind că pe data de 17 aprilie, la spitalul raional se va petrece testarea, m-am adresat și eu ca să fiu testată acuzând febră și tusă uscată.”

Asistenta spune însă că degeaba a stat la coadă. Șeful spitatului raional din Fălești i-a spus că nu este în lista cadrelor medicale care trebuie să fie supuse testului în acea zi și i-a spus să revină.

Lilia Finciuc, ASISTENTĂ MEDICALĂ, AMU FĂLEȘTI: „Dumneavoastră veniți mâine că ministerul mi-a dat 24 de teste”. Într-un focar ca în raionul Fălești unde majoritatea medicilor sunt infecați, lucrători medicali, asistente medicale, spitalul paralizat complet, e un focar extraordinar… 24 de teste într-o zi.”

Însă nici a doua zi nu a fost testată. Așa că s-a văzut nevoie să apele la 112.

Lilia Finciuc, ASISTENTĂ MEDICALĂ, AMU FĂLEȘTI: „Fiind nevoită să apelez serviciul 112 ca să fiu internată la Centrul de triaj din Bălți, ca să fiu testată. Slava Domnului testul e negativ, dar psihologic… Eu nu știu: ori ministerul, ori la noi se ascunde că noi de la urgenta nu suntem testati. Noi trecem prin casele oamenilor. Cerem să fim testați macar o dată la două săptamâni. ”

Directorul spitalului raional Fălești nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii despre criteriile de selectare a lucrătorilor, admiși pentru testare. Anterior, autoritățile centrale au anunțat că angajații medicali, aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus, vor fi testați masiv. Atunci se anunțase un număr de 10 mii de lucrători. Am cerut date la ministerul Sănătății despre numarul personalui medical testat la Covid 19. Ne-a fost oferită doar numărul total al persoanelor testate, nu și pe categorii. Cert este că din numărul total de peste 2500 de cazuri cu coronavirus din țară, 644 sunt lucrători medicali. 35 la sută dintre aceștia sunt asistenți medicali.

Reporter: Natalia GHEȚU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram