/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Analist financiar: „Prevederea contestată din Acordul de credit rusesc este o garanție pentru Federația Rusă”

missing
23 aprilie 2020, ora 23:02

Analistul financiar Dumitru Vicol consideră că prevederea indicată în Acordul de credit cu Federația Rusă, cea care a nemulțumit opoziția parlamentară și care a fost contestată de o parte din societate, este o garanție pentru statul rus. Aceasta pentru că statul rus subsidiază costul împrumutului pentru 10 ani pentru că ar fi trebuit să-l acorde cu o dobândă mai mare, dar Moldova l-a primit cu 2%. 

Dumitru Vicol susține căRepublica Moldova nu ar fi un plătitor bun și Federația Rusă ar avea nevoie de garanții.

Un alt aspect ar fi că Republica Moldova nu este un partener de încredere. „În principiu, Rusia dacă s-ar uita doar pragmatic la Moldova, ar trebui să-i împrumute direct cu 3%-3,5% dobândă. Prevederea 7.2 este granația care face ca să ne dea creditul cu 2% dobândă”, a declarat analistul în emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia analistului, Republica Moldova ar trebui să renegocieze acest acord astfel încât să scoată prevederea ce se referă la garanțiile de stat chiar și cu costul unei dobânzi mai mari.

Procedura de intrare în vigoare a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind împrumutul de 200 de milioane de euro a fost suspendată până la examinarea în fond a sesizării de către magistrați.  Data la care va fi examinată sesizarea încă nu a fost stabilită.

Clauza 7.2 din Acord a nemulțumit o parte din societate pentru că prevede faptul că împrumuturile efectuate de companii private în băncile rusești, dacă nu vor fi returnate, vor trece la datorii de stat pe care Republica Moldova va trebui să le plătească.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram