Parlamentul a votat astăzi în două lecturi cele două proiecte de legi care prevăd atragerea unor împrumuturi de stat de la Fondul Monetar Internațional (FMI) în sumă de aproximativ 233 de milioane de dolari. Condițiile de creditare sunt mai avantajoase în comparație cu cele oferite de Federația Rusă, care ne împrumută 200 de milioane de euro.

Potrivit acordului semnat cu FMI,  78 de milioane de dolari sunt oferite R. Moldova cu o rată a dobânzii de 0%. Guvernul urmează să întoarcă acești bani în zece ani.

Alte 155 de milioane de dolari sunt oferite de FMI cu o rată de dobândă de 1,5% și urmează să rambursăm acești bani în 5 ani.

Creditele oferite de FMI vor fi un suport la bugetul de stat, care are un deficit enorm în anul curent, de peste 16 miliarde de lei.

Proiectele de creditare de la FMI au fost votate de 85 de deputați în două lecturi. Doar fracțiunea Partidului Șor s-a abținut de la vot.

„Suntem prea dependenți de credite externe și noi o să ne abținem să votăm, dar vrem ca cetățenii să ne înțeleagă corect. Orice guvernare își găsește o scuză de ce este luat un credit. Noi credem că trebuie să începem să dezvoltăm economia și să nu ne grăbim să mai avem o datorie”, a argumentat Marina Tauber.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!