/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Paștele departe de casă și de cei dragi. Cum petrec sărbătorile moldovenii din străinăte

missing
24 aprilie 2020, ora 16:33

„Paștele departe de casa” este o realitate a zilelor în care trăim. Fie că sunt plecați „peste mări și țări” din dorința de a ne îmbunătăți nivelul de trai propiu sau a familiei, fie la studii. Este și cazul unei familii de moldoveni, care de mai mulți ani sunt stabiliți în cel mai mare oraș din Irlanda, Dublin. În cazul lor, sărbătorile de Paști au fost departe de casă, din cauza pandemiei. 

Anul acesta a fost mult mai evidențiat dorul de casă, dorul de cei dragi. Nu am putut să ne întâlnim nici cu prietenii, pentru că suntem în carantină”, a spus Olga Copăceanu la emisiunea „Iubește Viața” de la TV8.

Chiar dacă aproape oriunde în lume putem sărbători Paștele, parcă nicaieri nu este ca acasă. Febra pregătirilor, curățenia generală, pregătirea tuturor bunătăților sunt mementele care ne aduc aminte de tradițiile din strămoși.

Am vopsit ouă, așa cum făceam și acasă. Foarte multe amintiri își vin, atunci când faci pregătirile așa cum le făceai cu mama sau bunica. În dimineața de Paști a fost foarte frumos. Încercăm să nu uităm de tradițiile noastre. Ne-am spălat cu ou pe față. Cel mic a fost foarte entuziasmat”, povestește Olga.

Dorul de casă

Bucurie şi tristeţe împreună: iată care sunt sentimentele moldovenilor de sărbători, când sunt departe de casă.

Este foarte greu să vorbești cu cei dragi prin Skype. Nu ne putem îmbrățișa. În fiecare an, cu toată familia, dis-de-dimineață ne duceam mai întâi la bunica să o vedem, să-i spunem un Hristos a Înviat”. Anul acesta însă a fost diferit. În ciuda restricțiilor împuse, am avut o zi plină de momente frumoase. Am vorbit cu părinții, frații care ne este foarte dor șe ne lipsesc foarte mult”, a mai măsturisit femeia.

Mărturiile unei familii de moldoveni din Irlanda despre sărbătorile departe de casă, cu dor de părinți Olga Copăceanu

Publicată de Iubește viața, la tv8 pe Joi, 23 aprilie 2020

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram