/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Noi dovezi la Procuratura Generală împotriva familiei Dodon

27 aprilie 2020, ora 12:50

Deputatul Iurie Reniță a depus la Procuratura Generală noi acte care atestă implicarea familiei Dodon în administrarea companiei „Exclusiv Media”, cercetată pentru implicare într-o schemă de spălare de bani din Federația Rusă prin Bahamas.

Reniță a transmis procurorilor acte care democntrează că soția președintelui Galina Dodon avea dreptul la semnătură și ștampilă la „Exclusiv Media” și putea realiza tranzacții la bancă din numele companiei. Deputatul solicită Procuraturii să-l tragă la răspundere pe Igor Dodon pentru fals în declarații, pentru că nu a indicat în anul 2016 în declarația de avere și interese calitatea de membru al soției sale în organul de administrare al „Exclusiv Media”.

Este mai mult decât evident că societatea „Exclusiv Media” este una din afacerile familiei Dodon, cu ramificații multiple de rudenie și interpuși docili, inclusiv cu implicarea (poate chiar decisivă!) a magnatului rus Igor Ceaika, care apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune „Primul în Moldova” și „Accent TV”, cu o cotă-parte de 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse „Media Invest Service”, fondatoarea „Telesistem TV” ce deține ambele canale. Se cunoaște că tot prin această filieră rusească vin și acele sponsorizări “generoase” ale activității fundației de caritate “Din suflet” a “primei Doamne”, implicată plenar și primordial în acțiuni cu caracter politico-electoral și mai puțin de binefacere…

Una din sursele de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016 a fost cea din Federația Rusă prin filiera Bahamas, prin intermediul căreia au fost spălate circa 1,5 milioane euro (33 milioane 389 067 lei moldovenești). Ulterior acești bani au fost “împrumutați” prin intermediul societății “Exclusiv Media”  mai multor fruntași PSRM-iști, suma variind între 6, 5 milioane și 500 000 lei.  Din documentele prezentate anterior, atât publicului cât și Procuraturii Generale, rezultă că în aceste operațiuni ilegale a fost implicat cuplul prezidențial Igor și Galina Dodon, ultima având dreptul de semnătură bancară din numele “Exclusiv Media”. Dreptul la prima semnătură abilitează titularul (Galina Dodon) să participe la administrarea efectivă a patrimoniului societății comerciale și să se implice în procesul de administrare, ceea ce face diferența distinctă vis-a-vis de alți colaboratori ai SRL-ului „Exclusiv Media”.Prezența consăteanului lui Dodon, Corneliu Furculiță, în calitate de fondator al “Exclusiv Media” și a administratorului Petru Burduja pare a fi, mai degrabă, o acoperire clasică de a mușamaliza adevărații deținători, beneficiari și factori decizionali ai acestei afaceri – familia Igor și Galina Dodon”, argumentează Reniță.

Amintim că în dosarul penal inițiat pentru spălare de bani figurează numele mai multor deputați socialiști. Iurie Reniță îl îndeamnă pe procurorul general să vină în Parlament și să ceară ridicarea imunității acestor deputați pentru a-i putea interoga în calitate de bănuiți și nu de martori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram