/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Două denunțuri la Procuratura Generală împotriva „penalului Dodon”

missing
27 aprilie 2020, ora 12:02

Două sesizări au fost depuse astăzi la Procuratura Generală împotriva șefului statului Igor Dodon și președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi în care s-a cerut ca cei doi demnitari de stat să fie cercetați penal pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În una dintre sesizări, deputații „Pro Moldova” susțin că Igor Dodon a recurs la acțiuni de șantaj și intimidare a judecătorilor Curții Constituționale, atunci când a atenționat că nu vor fi plătite pensiile și salariile bugetarilor, dacă Înalta Curtea va declara neconstituțional Acordul de împrumut din Rusia.

„Demersul pe care l-am făcut noi este cu privire la intimidările și șantajul pe care și l-a permis Dodon săptămâna trecută, amenințând judecătorii CCM și opoziția parlamentară și șantajând cu pensiile și salariile. Toate au o anumită calificare penală. Solicităm procurorului general să se apuce de acest penal Dodon”, a declarat Andrian Candu.

Cea de-a doua sesizare depusă la Procuratura Generală vizează legea pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul și care a fost declarată neconstituțională de către Înalta Curte. Deputații „Pro Moldova” susțin că președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi trebuie cercetată penal pentru abuz în serviciu, pentru că a semnat ilegal acea lege, iar Igor Dodon a promulgat-o rapid.

Greceanîi a semnat acea lege ilegal, fără să aștepte expirarea celor 3 zile prevăzute de Constituție și Dodon a semnat decretul. Această încălcare a fost constatată de Curtea Constituțională. Este exces de putere și abuz în serviciu. Noi am solicitat o investigare, să fie trași la răspundere penală acești doi demnitari de stat”, a adăugat Candu.

Amintim că legea votată de Guvern prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului a fost declarată neconstituțională, pentru că nu a fost respectată procedura și premierul nu a prezentat documentul în plenul Parlamentului, deoarece deputații din coaliția de guvernare PDM-PSRM nu s-au prezentat la ședință și nu a fost cvorum.

Ulterior, legea a fost votată repetat de Guvern în procedură obișnuită și a trecut și de votul Parlamentului în ambele lecturi. Cele trei prevederi care i-au nemulțumit pe deputați și i-au determinat anterior să se adreseze la CCM, au rămas în lege. Este vorba despre taxa pentru extragerea mineralelor, TVA-ul pentru produsele autohtone ce se vând în magazinele duty free de la intrare în țară și Legea antifumat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram