/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ PUN a sesizat Curtea Constituțională. Cere anularea amenzilor aplicate în timpul pandemiei

missing
27 aprilie 2020, ora 14:18

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut să fie declarat neconstituțional articolul din Codul Contravențional care prevede aplicarea amenzilor pentru persoanele care nu au respectat regimul stării de urgență.

„Atacarea acestei prevederi vine în rezultatul multiplelor sesizări depuse de cetățenii Republicii Moldova. Considerăm că această normă contravine prevederilor din Constituția Republicii Moldova și multiplelor prevederi din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertățile fundamentale.

Din cauza caracterului neclar al normei vizate, odată cu instituirea stării de urgență organele de drept au comis numeroase abuzuri. Reprezentanții legali ai statului au aplicat sancțiuni pe baza unor criterii fără temei legal, cel mai des bazându-se pe sesizări ale autorităților”, a declarat Octavian Țîcu.

Reprezentanții PUN spun că o hotărâre favorabilă în acest caz, dată de Curtea Constituțională, va reprezenta o posibilitate pentru toate persoanele care au fost amendate să aibă dreptul la deschiderea unor proceduri de revizuire a cauzelor contravenționale, care reprezintă o cale extraordinară de atac. Potrivit acestora, până-n prezent au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei.

Menționăm că, potrivit Codului contravențional, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram