/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Persoanele care au devenit de curând părinți se plâng că nu reușesc să depună cererile pentru a primi indemnizații. Reacția instituției

missing
28 aprilie 2020, ora 21:20

Persoanele care au devenit de curând părinți se plâng că nu reușesc să depună cererile pentru a primi indemnizații. Din cauza că angajații Casei Naționale Asigurări Sociale și-au sistat activitatea sau au redus din atribuții, dosarele poti fi trimise doar online. Însă, completarea documentelor este un chin pentru unii, care nu pot da de capăt nici după două săptămâni de încercări. De partea cealaltă, conducerea unei filiale a instituției afirmă că problema nu constă în site, ci în faptul că persoanele nu ar introduce datele corect.

Maxim Revenco a devenit tată la începutul lunii aprilie. Tot de atunci încearcă, zadarnic, să depună dosarul pentru a obține indemnizația unică la naștere.

MAXIM REVENCO, SOLICITANT DE INDEMNIZAȚIE: „Aseară am postat pe rețele sociale și s-au plans mulți oameni care tot încearcă și le arată o eroare”.

Bărbatul spune că a telefonat de mai multe ori la linia fierbine, iar reprezentanții instituției i-au spus că ar fi o suprasolicitare a paginei online.

MAXIM REVENCO, SOLICITANT DE INDEMNIZAȚIE: „Ok, suprasolciitare poate fi o oră, două…dar două săptămâni să nu poți depune o cerere este imposibil. Problema e că, dacă nu depunem luna asta, vom primi banii tocmai în iunie”.

Bărbatul spune că, din cauza regimului impus de starea de urgență, a fost nevoit să-și ia concediu forțat de la serviciu. Astfel, indemnizația unică, ce constituie peste 8 mii de lei, i-ar ajuta în această perioadă complicată. Într-o situație similară s-a pomenit și Alexandru Oleinic, și el tatăl unui nou-născut.

ALEXANDRU OLEINIC, SOLICITANT DE INDEMNIZAȚIE: „Am obținut certificatul de naștere a copilului am venit aici, nimeni nu deschide. Online am încercat și soția spune că îi dă eroare”.

Am discutat despre această problemă cu șefa adjunctă a Casei teritoriale de Asigurări Sociale Ciocana. Funcționara spune că cererile pentru indemnizația copilului vor fi recepționate la ghișeu începând cu data de 4 mai.

MARIA OHREMENCO, ȘEFĂ-ADJUNCTĂ CTAS CIOCANA: „Dar azi ce faceți aici? Azi lucrăm cu actele din interior.

Instituția își va deschide ușile pentru clienți abia de mâine, însă conform unui grafic prestabilit. Astfel, în perioada 29-30 aprilie vor fi deserviți pensionarii și cei care cer ajutor pentru deces, iar începând cu 4 mai – solicitanții de indemnizații de maternitate. Cererile online, mai spune funcționara, sunt recepționate în regim obișnuit. De exemplu, de la începutul lunii aprilie au fost înregistrate aproape 120, iar de la începutul stării excepționale, 300.

MARIA OHREMENCO, ȘEFĂ-ADJUNCTĂ CTAS CIOCANA: „El trebuie să mai intre o dată în cerere și să verifice toate datele – IDNP, data nașterii. Trebuie să dea un răspuns corect la toate întrebările, ăîn cazul în care face o eroare, cererea nu poate fi preluată”.

După o lună și jumătate de pauză, autoritățile au decis ca din data de 27 aprilie mai mult instituții, ce prestează servicii pentru populație, să-și reia activitatea. Printre acestea se numără Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Banca Națională și Agenția Servicii Publice. Însă, până la ridicarea stării de urgență, ele vor activa într-un regim mai special.

Imagini – SERGIU CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram