/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ PPDA trage un semnal de alarmă: „Ne așteaptă o secetă comparabilă cu cea din 1947”. Cerințele înaintate Guvernului

missing
28 aprilie 2020, ora 10:55

„Ne așteaptă o secetă comparabilă cu cea din în anul 1947”. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) trage un semnal de alarmă și cere de la guvernare să întreprindă o serie de măsuri pentru a depăși criza din agricultură. 

„În prezent agricultura se confruntă cu cea mai severă secetă de la declararea independenței. Pentru prima dată, în această iarnă, terenurile nu au fost acoperite cu zăpadă. Înghețurile de primăvară de asemenea au afectat plantaţiile. Zeci de mii de fermieri riscă să falimenteze. În pericol major este securitatea alimentară a țării”, a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase, astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Reprezentanții formațiunii spun că potrivit analizei mai multor experți, această secetă nu este doar cea mai severă, dar poate fi comparată cu cea din anul 1947.

„Toți agricultorii sunt creditați, dacă va fi introdusă starea de urgență, este motiv pentru constatarea circumstanțelor de forță majoră. Agenții economici cer eliberarea certificatelor de forță majoră, dar autoritățile au blocat Camera de Comerț”, a declarat deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Astfel, PPDA cere Guvernului:

– să creeze o comisie care să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra agriculturii.
– să evalueze declararea stării de urgențe în agricultură, în țară sau în cele mai afectate raioane.
– să elibereze certificate care confirmă circumstanțele de forță majoră.
– să aprobe regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole.
– să ceară ajutor de la partenerii externi pentru a depăși criza naturală.
– să suplinească fondul de dezvoltare a agriculturii cu minim 500 de milioane de lei.
– să scutească întreprinderile, care au avut de suferit de pe urma secetei, de plata impozitelor pe venit.
– să publice informați privind stocurile cerealelor ajustând exporturile necesităților naționale.
– să procure pentru rezerva de stat minimum 150 de mii de tone de grâu și porumb.

Reprezentanții Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” susțin că în ultimile șase luni cantitatea totală de precipitații atmosferice a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală.

Temperatura medie a aerului a fost cu 3,70 C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol este de trei ori mai mică decât media multianuală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram