După ce autoritățile au anulat o serie de restricții impuse în legătură cu răspândirea virusului COVID-19, între care nu s-a regăsit și deschiderea bisericilor, Mitropolia Moldovei îi cere premierului Ion Chicu „temperarea atitudinii dușmănoase și disprețuitoare față de Biserică, umilită și îngenunchiată în ultima perioadă”.

Domnule prim-ministru, cel mai trist pentru noi de Sărbătorile Pascale a fost lipsa creștinilor de la sfintele slujbe și restricționarea accesului credincioșilor la sfințirea prinoaselor Pascale, dar și mai trist pentru noi a fost că autoritățile statului au acționat cu facilitate în regim prioritar pentru marketuri și magazine alimentare arhipline de cetățeni, iar Biserica a fost pusă la un loc cu super market-urile de construcție și magazinele și companiile de prestare servicii și agrement.

„Pentru noi atitudinea Guvernului este una îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă. Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie. Biserica Ortdoxă este o instituție divino-umană care activează de două milenii spre binele oamenilor, chiar și în timp de epidemii, lucru demonstrat în timp de secole”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei.

Mitropolia se plânge că în perioada de criză mai mulți preoți au primit amenzi de la 22,5 mii la 70 de mii de lei.

De asemenea, clericii s-au arătat indignați că premierul Chicu a anunțat zilele trecută că peste 800 de biserici nu au făcut slujbe în ultima duminică și spun că acest lucru nu este adevărat. „În tot acest răstimp de restriște, slujitorii Bisericii în unanimitate și cu regularitate inclusiv în cele 816 biserici, la care V-ați referit că au fost în inactivitate duminica trecută, au înălțat rugăciuni pentru încetarea pandemiei, vindecarea bolnavilor, încetarea secetei meteorologice și hidrologice. În ultimile două luni, slujitorii noștri fără a face publicitate au susținut duhovnicește și material cadrele medicale și persoanele dezavantajate. Biserica se implică plenar în depășirea situației de criză, dar armele Bisericii sunt Sfânta Liturghie și cele șapte Sfinte Taine fără oficierea cărora Biserica nu își poate exercita pe  deplin activitatea sa”, menționează Mitropolia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!