/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Președintele CRJM: Sancțiunea disciplinară a judecătorilor CCM poate fi cerută de instituțiile care i-au numit la Înalta Curte

missing
29 aprilie 2020, ora 22:09

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, susține că inițierea procedurii disciplinare față  judecătorii Curții Constituționale poate fi făcută la cererea instituțiilor care i-a delegat pe acești magistrați în CCM. Astfel, Gribincea a criticat solicitarea deputatul socialist Vasile Bolea care a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze această procedură față de trei magistrați ai CCM, chiar dacă aceștia au fost înaintați de Guvern și Parlament.

Aceeași procedură se referă și la sesizarea liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care, la fel, s-a adresat CSM pentru inițierea procedurii disciplinare față de fostul președinte al Înaltei Curți, Vladimir Țurcan.

Vladislav Gribincea s-a referit la inițiativa lui Vasile Bolea care cere sancțiunea disciplinară față de judecătorii Domnica Manole, actuala președintă a CCM, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

„a) Art. 84 alin. 1 Codul jurisdictiei constitutionale prevede ca procedura disciplinara impotriva judecatorului Curtii Constitutionale poate fi pornita doar de catre organul responsabil de numirea judecatorului. Nimeni din cei 3 judecatori nu a fost numit de către CSM! Daca se mergea pe aceasta logică, trebuia sesizat Parlamentului (care a numit-o pe dna Manole) si Guvernul (care i-a numit pe dl. Rosca si dna Sova). Era si mai simplu, in circumstantele actuale, probabil!

b) Conform art. 84 alin. 6 al Codului jurisdictiei constitutionale, sanctiunea disciplinară judecătorului CC este aplicată de către Plenul CC! Dl. Bolea a cerut CSM sa aplice sanctiunea! Interesant cum va raspunde CSM la adresare?

c) Conform art. 84 alin. 7 al Codului jurisdictiei constitutionale, hotararea CC cu privire la aplicarea sanctiunii se ia cu votul majoritatii judecatorilor CC, adică cu votul a 4 judecatori. În total in CC sunt 6 judecatori, iar prin adresare se solicita sanctionarea a 3 din cei 6. Este evident ca pentru o asemenea decizie, chiar dacă ar fi fost comisă o abatere, nu există voturi”, explică președintele CRJM într-o postare pe Facebook.

Fostul președinte al CCM Alexandru Năstase, însă, este de părere că nici CSM nu are dreptul să pornească procedura disciplinară în privința judecătorilor CCM nici măcar în teorie.  „Singura autoritate care are competența de a porni proceduri disciplinare în privința judecătorilor CCM este CCM însăși. Singurul lucru pe care, în teorie, îl poate face CSM este să sesizeze CCM în privința unor pretinse abateri comise de judecătorii CCM, și asta doar în privința judecătorilor pe care i-a desemnat”, consideră Alexandru Tănase.

Deputatul socialist Vasile Bolea a semnat astăzi o cerere prin care solicită demisia judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, din motivul „încălcării jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea președintelui Curții Constituționale”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram