/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Seceta ar putea micșora recolta de grâu cu 50%. Cea mai afectată zonă a țării

missing
29 aprilie 2020, ora 16:49

Din cauza secetei din acest an, recolta de grâu s-ar putea micșora cu 40 – 50%. Astfel de estimări a prezentat, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Ion Chicu. Totuși, șeful Executivului dă asigurări că cereale vor fi suficiente și pentru anul viitor. 

„Din ceea ce ni s-a comunicat astăzi, sunt afectate în primul rând zonele din sudul țării, o parte din centru și mai puțin din nordul țării. O estimare a diminuării roadei de grâu este de circa 40 -50%”, a declarat premierul.

Șeful Cabinetului de Miniștri spune că anul acest va fi foarte dificil pentru agricultori din cauza secetei, dar asigură că sunt rezerve de cereale suficiente.

„Estimările respective ne arată că securitatea alimentară a țării, la această etapă, nu este pusă sub semnul de întrebare. Vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor, sunt rezerve, dar mai depinde de condițiile climaterice”, a spus Ion Chicu.

Amintim că, premierul a explicat cum s-a ajuns ca unii agenți economici să exporte cereale. Ion Chicu susține că cerealele pregătite în camioane pentru export, care au fost surprinse de cetățeni, aparțin unor agenți economici din regiunea transnistreană și că aceștia au tot dreptul să le vândă cerealele cum își doresc.

Astăzi, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, a trimis o interpelare pe numele premierului Ion Chicu în care a cerut să-i fie prezentate cifre concrete despre rezerva de grâu a statului, care erau stocurile la sfârșitul anului 2019 și ce exporturi s-au făcut în ultimele luni.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram