/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ 30 de persoane s-au adunat în centrul capitalei pentru a protesta față de amenzile aplicate pe timp de carantină

missing
29 aprilie 2020, ora 20:42

Încă un protest pe timp de stare de urgență! În jur de 30 de persoane s-au adunat în centrul capitalei pentru a protesta față de amenzile aplicate, în opinia lor, abuziv. Oamenii s-au mobilizat pe o rețea socială, iar ca să reducă din riscul de îmbolnăvire au respectat distanța socială. Majoritatea era echipată cu măști de protecție și mănuși.

Ca să se asigure că oamenii vor păstra distanța socială, activistul civic Pavel Grigorciuc, autorul invitației la protest, a marcat cu creta pe trotuar locurile recomandate.

Primii care și-au făcut apariția la locul protestului au fost polițiștii. Aceștia însă erau responsabili de ordinea publică.

„Nu știm dacă o să se adune multă lume.- Pentru ce ați venit?-Pentru menținerea ordinii.- Se respectă distanța și toate normele?- Până la moment da.-În caz ca nu se respectă?-Vom discuta cu cetățenii. -Și dacă nu respectă?-Vom acționa conform legii.”

Mobilizați din timp pe o rețea socială, oamenii au început să se adune. Printre cei supărați pe autorități este și Ruslan, un tânăr de 18 ani. Acesta a fost amendat în timp ce revenea acasă, de la spălătoria auto, unde lucra de puțin timp.

„Noi ne întorceam seara acasă de la serviciu, ca să scurtăm drumul și să ajungem acasă mai repede, am hotărât să mergem prin parc. Tocmai am coborât scările de noi s-au apropiat polițiștii și ne-au cerut actele. Apoi ne-au luat la sector și au întocmit procesele verbale.-Ce amendă ați primit?”

„Nu am de gând să o achit pentru că o consider abuzivă chiar dacă aș avea bani. Am un salariu de 4 mii de lei și efectiv eu nu am bani. Problema e foarte strașnică amenzile sunt foarte mari, dar cel mai grav este că oamenii sunt amendați pe nedrept.”

Pavel GRIGORCIUC, ACTIVIST CIVIC: „Noi protestăm împotriva injustiției, împotriva fărădelegilor care avem în țară pentru că noi acum avem deținuți politici care acum stau la închisoare, dar judecătorii nu vor să facă procesul pe dosarele lor.

La protest și-a făcut apariția și primarul de Bălți, Renato Usatîi. Edilul l-a acuzat pe Igor Dodon că profită de criză provocată de coronavirus pentru a-și face campanie electorală.

Renato Usatîi, PRIMAR, mun. BĂLȚI: „Nu ați văzut ieri a plecat la Șoldănești, Rezina. Pupă pâinea de dimineață până seara. Vă dați seama când președintele de țară sună nu el dar persoanele din protocol sună și spun nu uitați să-i coaceți un colac lui Dodon. El încearcă să demonstreză că este așteptat în toate colțurile din țară.

Serviciul de presă al Președinției a declarat că Igor Dodon nu comentează aceste acuzații. Nici Guvernul nu a oferit, deocamdată, o reacție. În perioada stării de urgență, poliția a întocmit amenzi de 40 de milioane de lei. În mare parte, procesele verbale se referă la încălcarea restricțiilor impuse în această perioadă. În cazul persoanelor fizice, sancțiunile pot să ajungă la 25 de mii de lei, iar agenții economici riscă până la 75 de mii de lei. S-au ales cu amenzi și mai multe biserici. Unii dintre cei amendați pregătesc dosarele pentru a se plânge la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Iar avocații specializați în drepturile omului sunt convinși că vor obține victorii.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Oleg COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram