/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

CEDO va pronunța verdictul în cazul Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA din România, pe 5 mai

30 aprilie 2020, ora 22:56

Curtea Europeană a Drepturilor Omului va pronunța verdictul în cazul Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA din România, pe 5 mai. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție a contestat revocarea din funcție petrecută în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale. Al doilea mandat de conducere al Laurei Codruța Kovesi ar fi expirat în mai 2019.

În februarie 2018, Tudorel Toader, ministrul Justiției al României la acea vreme, a scris un raport în care invoca trei decizii ale Curții Constituționale referitoare la activitatea DNA și câteva declarații făcute de Laura Codruța Kovesi în cadrul unor interviuri acordate presei internaționale. Acest raport a stat la baza cererii revocării din funcție a șefei DNA.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat inițial să semneze decretul de eliberare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, iar speța a ajuns, prin sesizarea premierului Viorica Dăncilă, pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a înclinat în favoarea cererii lui Tudorel Toader, scrie g4media.ro.

Invocând dreptul la o audiere echitabilă, Laura Codruța Kövesi consideră că nu s-a putut apăra în fața unei instanțe în privința demiterii disciplinare din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Kovesi susține că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale care au afectat sistemul judiciar.

După revocarea sa din funcție, fosta șefă DNA s-a înscris în cursa pentru șefia primului parchet european, pe care a câștigat-o în 24 septembrie 2019.

Tot după revocare, Kovesi a primit premiul „Femeia la putere” acordat de European Movement International și European Women’s Lobby în cadrul celei de-a patra ediții a Premiilor „Femeile Europei” organizat la Bruxelles. Potrivit organizatorilor, Kovesi a primit premiul pentru că a arătat „un extraordinar spirit de lider în Europa prin activitatatea sa notabilă de combatere a corupției la nivel înalt în România”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram