Curtea Constituțională (CCM) a respins solicitarea de suspendare a articolului cu privire la aplicarea amenzilor pentru nerespectarea regimului de carantină, înaintată de deputatul Platformei DA Vasile Năstase, acum două zile.

Năstase cerea CCM-ul să se expună cu privire constituționalitatea prevederilor articolului 761 din Codul contravențional, a articolului 4 alin. (2) din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și a pct. 4-11, 22-40 și 45 din Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale. Totodată, deputatul a cerut membrilor Curții să suspendeze acest articol.

Prin decizia de a respinge solicitarea de suspendare a articolului sus-menționat, înaintată de deputatul PPDA, membrii Curții spun că nu au atribuții de a se expune în privința deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Curtea constată că, în conformitate cu prevederile articolelor 135 alin. (1) lit. a) din Constituție și 4 alin. (1) lit. a) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, nu deține atribuția de a exercita controlul constituționalității actelor Comisiei pentru Situații Excepționale, prin urmare, nu poate decide în privința suspendării acțiunii acestora”, se menționează în decizia de astăzi a CCM.

Menționăm că, articolul la care Vasile Năstase a făcut referire în solicitarea sa către CCM prevede amendarea persoanelor fizice care nu respectă regimul de carantină cu 450-500 de unități convenționale, iar persoanele juridice, cu amendă de 1000-1500 de unități convenționale.

Azi-dimineață, avocatul poporului a emis un comunicat de presă în care anunță că cere de la autorități micșorarea amenzilor pentru nerespectarea regimului de izolare.

Potrivit autorităților, suma amenzilor aplicate până în prezent celor care n-au respectat regimul stării de urgenţă a depășit 36 de milioane de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!