/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Fostul președinte al CSJ Ion Druță a fost scos de sub învinuire în dosarul cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției

30 aprilie 2020, ora 21:16

Procuratura Anticorupție (PA) a decis să îl scoată de sub urmărirea penală pe ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, care era vizat într-un dosar cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției. Dosarul avea la bază mai multe acte ridicate de oamenii legii în urma perchezițiilor din septembrie 2019, efectuate în biroul lui Ion Druță de la CSJ. Mai exact, în biroul său au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în privința soluțiilor pe care aceștia urmau să le adopte, scrie Ziarul de Gardă.

Cel de-al doilea dosar în care este vizat Druță, cu privire la îmbogățirea ilicită, este în continuare investigat de procurori.

La o distanță de opt luni de la perchezițiile efectuate în biroul lui Druță, reprezentanții PA susțin că fostul magistrat a fost scos de sub urmărire penală în dosarul cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției „în legătură cu insuficiența probelor pentru înaintarea învinuirii și expirarea termenului de menținere a persoanei în calitate de bănuit”termenul fiind de șase luni: „În acest caz, urmărirea penală continuă în privința persoanelor nestabilite”.

Dosarul în care era vizat Druță cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției fusese pornit după ce în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.

După ce a fost scos de sub urmărire penală într-un dosar, Ion Druță rămâne a fi anchetat penal doar pentru îmbogățire ilicită, după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei. În octombrie 2019, procurorul care gestionează dosarul respectiv, declara că urmărirea penală este aproape finalizată și că, în scurt timp, dosarul va fi expediat în instanța de judecată. Totuși, nici până în prezent, dosarul nu a ajuns încă pe masa magistraților.

Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a obținut licență de avocat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram