Procuratura Anticorupție (PA) a decis să îl scoată de sub urmărirea penală pe ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, care era vizat într-un dosar cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției. Dosarul avea la bază mai multe acte ridicate de oamenii legii în urma perchezițiilor din septembrie 2019, efectuate în biroul lui Ion Druță de la CSJ. Mai exact, în biroul său au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în privința soluțiilor pe care aceștia urmau să le adopte, scrie Ziarul de Gardă.

Cel de-al doilea dosar în care este vizat Druță, cu privire la îmbogățirea ilicită, este în continuare investigat de procurori.

La o distanță de opt luni de la perchezițiile efectuate în biroul lui Druță, reprezentanții PA susțin că fostul magistrat a fost scos de sub urmărire penală în dosarul cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției „în legătură cu insuficiența probelor pentru înaintarea învinuirii și expirarea termenului de menținere a persoanei în calitate de bănuit”termenul fiind de șase luni: „În acest caz, urmărirea penală continuă în privința persoanelor nestabilite”.

Dosarul în care era vizat Druță cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției fusese pornit după ce în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.

După ce a fost scos de sub urmărire penală într-un dosar, Ion Druță rămâne a fi anchetat penal doar pentru îmbogățire ilicită, după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei. În octombrie 2019, procurorul care gestionează dosarul respectiv, declara că urmărirea penală este aproape finalizată și că, în scurt timp, dosarul va fi expediat în instanța de judecată. Totuși, nici până în prezent, dosarul nu a ajuns încă pe masa magistraților.

Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a obținut licență de avocat

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!