PAS Propune un proiect de lege care vizează companiile de microfinanțare. Mai exact, deputații cer ca instituţiile de microfinanţare să permită cetăţenilor, aflaţi în dificultate financiară din cauza epidemiei, să amâne plata ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor contractate cu până la 6 luni.

Poriectul de lege vine în contextul în care majoritatea clienţilor instituţiilor de microfinanţare sunt persoane cu venituri mici, care în această perioadă complicată întâmpină mari dificultăţi în a-şi onora obligaţiile financiare. Astfel, deputatul PAS Dan Perciun solicită să se ia exemplul României.

Toți cei cărora veniturile sunt afectate de către epidemie trebuie să aibă dreptul printr-o scrisoare, printr-un apel sau mesaj electronic să solicite de la companiile de microfinanțare să li se amâne ratele de plată. Așa s-a procedat în România. Acolo termenul acordat a fost chiar mai mare, la nouă luni de zile. Dacă persoanele vor fi obligate să achite aceste penalități vor ajunge în sărăcie”, a spus perciuc.

Propiectul de lege va fi înregistrat azi în Parlament.

Parlamentarul Radu Marian propune subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajații companiilor care și-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

Această măsură de subvenționare a salariilor direct prin intermediilor întreprinderilor va salva locurile de mucă și va evita falimentele. Credem că rambusarea contribuțiilor plătite la stat pentru plata salariilor nu este utilă pentru companiile care nu au resurse financiare să plătească aceste salarii. Anume această măsură rezolvă problemele”, susține deputatul.

PAS propune crearea unui fond de garantare de 2 miliarde de lei a creditelor contractate de către înreprinderile mici și mijlocii.

Programul de garantare propus de noi va putea fi accesat de căte agenții economici care întrunesc următoarele condiții: sunt înregistrați ca companie mică sau mijlocie, dețin venituri în ultimele 12 luni de la data contractării creditului, nu au restanțe la bugetul public național sau au înregistrat o scădere a venitului din vânzări nu mai mică de 40% în perioada 1-30 aprilie”, afirmă radu Marian.

„Noi nu vom înregistra  aceste proiecte de lege. Noi invităm Ministerul Economii și Ministerul Finațelor să preia acest proiect de lege și să-l înregistreze ca o inițiativă prorpie a Guvernului”, a mai adăugat Marian.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!