Ca să nu se transforme în focare de infecție, medicii de familie din municipiul Bălți au trecut la muncă de la distanță. Acum, aceștia discută cu bolnavii prin telefon. Doar în cazurile de urgență, oamenii sunt consultați în cabinete speciale, care sunt dezinfectate după fiecare vizită.

Buna ziua… dumnevoastră”. Bună ziua! Vă deranjează Galina. Sorin, cum te simți? – Temperatura … nu aveți? – Temperatura 36,6. Respir ușor. Dificiențe de respirație nu am”.

Acum câteva săptămâni coridoarele policlinicii din municipiul Bălți erau arhipline. Oamenii făceau cozi ca să ajungă în audiență la medici. Acum aici rar dacă vezi p cineva.

În fiecare zi, Galina Ciuntu de la Centrul de sănătate numărul 1 vorbește la telefon cu până la 60 de pacienți.

GALINA CIUNTU, MEDIC DE FAMILIE: „E mai greu.. Noi nu îi vedem însă părinții ne trimit foto pe viber, dacă e vorba de vreo patologie a pielii. Cum putem, așa îi ajutăm”.

Ma mult decât atât, medicii monitorizează și starea de sănătate a celor care s-au întors recent de peste hotare sau a rudelor acestora care au fost infectate cu Covid-19.

„În toată  ziua telefonăm și scriem febra, dacă tușesc sau alte probleme de sănătate. Au probleme de sănătate sau nu… maladii”.

Acum, doar câteva categorii de pacienți pot veni la clinică pentru a fi examinați de către medici. Ceilalți primesc, de la intrarea în instituție, recomandările pregătite din timp de către specialiști.

„Avem mască, halat, totul este bine. Un pic de teamă este, sigur”.

Locuitorii din Bălți spun că nu sunt deranjați de această modalitate de muncă a medicilor de familie.

„Dacă ceva, chemăm ambulanța. Dacă nu este mare necesitate, primim și consultație prin telefon”.

„Mie îmi dau rețete compensate. Am venit să iau niște pastile. Cred că este bine. Așa putem să preîntâmpinăm o eventuală îmbolnăvire”.

În municipiul Bălți sunt 60 de medici de familie care oferă pacienților consultații prin telefon.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!