/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Cum lucrează medicii de familie pe timp de COVID: „În toată ziua îi telefonăm și scriem febra”

missing
30 aprilie 2020, ora 20:33

Ca să nu se transforme în focare de infecție, medicii de familie din municipiul Bălți au trecut la muncă de la distanță. Acum, aceștia discută cu bolnavii prin telefon. Doar în cazurile de urgență, oamenii sunt consultați în cabinete speciale, care sunt dezinfectate după fiecare vizită.

Buna ziua… dumnevoastră”. Bună ziua! Vă deranjează Galina. Sorin, cum te simți? – Temperatura … nu aveți? – Temperatura 36,6. Respir ușor. Dificiențe de respirație nu am”.

Acum câteva săptămâni coridoarele policlinicii din municipiul Bălți erau arhipline. Oamenii făceau cozi ca să ajungă în audiență la medici. Acum aici rar dacă vezi p cineva.

În fiecare zi, Galina Ciuntu de la Centrul de sănătate numărul 1 vorbește la telefon cu până la 60 de pacienți.

GALINA CIUNTU, MEDIC DE FAMILIE: „E mai greu.. Noi nu îi vedem însă părinții ne trimit foto pe viber, dacă e vorba de vreo patologie a pielii. Cum putem, așa îi ajutăm”.

Ma mult decât atât, medicii monitorizează și starea de sănătate a celor care s-au întors recent de peste hotare sau a rudelor acestora care au fost infectate cu Covid-19.

„În toată  ziua telefonăm și scriem febra, dacă tușesc sau alte probleme de sănătate. Au probleme de sănătate sau nu… maladii”.

Acum, doar câteva categorii de pacienți pot veni la clinică pentru a fi examinați de către medici. Ceilalți primesc, de la intrarea în instituție, recomandările pregătite din timp de către specialiști.

„Avem mască, halat, totul este bine. Un pic de teamă este, sigur”.

Locuitorii din Bălți spun că nu sunt deranjați de această modalitate de muncă a medicilor de familie.

„Dacă ceva, chemăm ambulanța. Dacă nu este mare necesitate, primim și consultație prin telefon”.

„Mie îmi dau rețete compensate. Am venit să iau niște pastile. Cred că este bine. Așa putem să preîntâmpinăm o eventuală îmbolnăvire”.

În municipiul Bălți sunt 60 de medici de familie care oferă pacienților consultații prin telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram