/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Medicii români care au venit astăzi în Republica Moldova și vor lucra în spitale: „Boala nu cunoaște granițe”

missing
30 aprilie 2020, ora 20:38

Medicii și asistenții medicali români au ajuns în Republica Moldova. Aceștia vor ajuta personalul de la noi în lupta cu boala infecțioasă. Misiunea celor 42 de specialiști va dura timp de două săptămâni în spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul. Medicii vor trata pacienții cu cele mai complicate cazuri de boală.

Întâmpinarea celor 42 de medici români a avut loc la amiază, la Spitalul clinic Republican. Specialiștii au fost aranjați în coloane și au fost nevoiți să stea așa jumătate de oră, până la venirea ministrului de Externe și a oficialilor din delegația României.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Vă mulțumim și vă dorim un sejur cât mai plăcut în Republica Moldova”.

RAED ARAFAT, SECRETAR DE STAT MAI, ROMÂNIA: „Vreau să spun un lucru, a durat mai puțin de două zile să avem lista întreaga. Mai sunt oameni care ar mai fi dorit să vină în RM”.

Alin Suciu are 38 de ani și este medic coordonator al delegației române. Echipa pe care o va conduce este formată din medici urgentiști, anesteziști, pneumologi, asistenți medicali cu o foarte mare experiență. Câțiva dintre ei s-au aflat în misiune și în Italia, una din cele mai afectate țări din Europa.

ALIN SUCIU, MEDIC COORDONATOR, ROMÂNIA: „Sigur că este un gest de umanitate, de solidaritate. Suntem același popor. Este normal să sprijinim cetățenii Republcii Moldova. Boala nu cunoaște granițe”.

Bărbatul este tatăl a doi copii, care-l așteaptă să revină, în siguranță, acasă.

ALIN SUCIU, MEDIC COORDONATOR, ROMÂNIA: „Doi copii, sigur că mă așteaptă. Sunt sigur că vom ajunge bine. De fapt, toți vom ajunge bine”.

Pentru Irina, o asistentă medicală în vârstă de 28 de ani, aceasta este prima misiune în afară. Tânăra spune că este complicat să fii în prima linie de luptă cu noul coronavirus.

IRINA GHEBAN, ASISTENTĂ MEDICALĂ, ROMÂNIA: „Ajutorul vine din partea naostră pentru că am înțeles că frații noștri de peste Prut ar avea nevoie de ajutor și am decis să-i ajutăm”.

O parte dintre medicii români vor activa la Spitalul clinic Republican.

ANDREI UNCUȚA, DIRECTOR INTERIMAR SPITALUL CLINIC REPUBLICAN: „Noi suntem antrenați în tratamentul pacienților extrem de gravi. Deci echipa care va fi la noi se va ocupa de cazuri extrem de grave”.

Doctorii vor fi cazați în clădirile puse la dispoziție de Universitatea de Medicină și Farmaceutică, acolo unde sunt condiții semi-hoteliere.

ANDREI UNCUȚA, DIRECTOR INTERIMAR SPITALUL CLINIC REPUBLICAN: „Cine va acoperi cheltuielile? Vor fi aici timp de două săptămâni. Ceea ce se oferă la partea de cazre – oferă universitatea. Ei sunt oaspeții noștri. E normal să avem grijă de ei”.

În cele două săptămâni cât se vor afla în Republica Moldova, echipa de medici se va implica în tratarea pacienților din spitalele situate în capitală, la Bălți și Cahul. România mai oferă, pe lângă specialiști medicali, și echipamente de protecție, dar și medicamente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram