/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ În an secetos, responsabilii de la Agricultură nu se grăbesc să solicite oprirea exportului de cereale. Dodon: ”Nu vom muri de foame”

missing
01 mai 2020, ora 22:45

În timp ce roada de grâu este deja afectată de secetă, iar unii experți anticipează scumpirea pâinii la toamnă, Ministerul Agriculturii încă nu a venit cu solicitarea de a opri exportul de cereale, așa cum au făcut, de exemplu, de o lună deja, mai multe țări exportatoare, printre care România, Rusia sau Ucraina. Totuși, săptămâna viitoare autoritățile ar putea lua decizia de a opri scoaterea grâului din țară, însă după ce vor fi evaluate pagubele. Între timp, președintele țării, la fel ca și premierul sau ministrul agriculturii, ne asigură că avem destule rezerve de grâu. „Nu vom muri de foame!”, s-a arătat optimist Igor Dodon.

„Rezerve sunt, nu vom muri de foame dacă vorbim de grâu și porumb. Rezerve în Republica Moldova sunt”, a spus președintele Igor Dodon.

Că sunt rezerve destule de grâu, a spus și premierul Ion Chicu, dar care nu a oferit cifre. Despre stocuri a vorbit anterior și ministrul Agriculturii. Ion Perju a precizat că stocurile de grâu constituie 200 de mii de tone, ce ar putea ajunge pentru cel puțin 200 de zile. În pofida asigurărilor lansate la nivel înalt, mai mulți lideri de societăți agricole sunt de părere că, în această perioadă, exportul de grâu trebuie sistat, pentru a nu ne pomeni într-o criză fără precedent, provocată de roada compromisă.

„Ucraina, România, Rusia au sistat. Noi încă dăm întrebări? Nu știm ce o să recoltăm anul ăsta. Țările din care importăm o să ne dea grâu când la ei o să fie probleme?”, se întreabă Vasile Mârzenco, președintele Federației Naționale a Fermierilor.

Un producător agricol ne-a spus că, atunci când a semănat grâul, spera să obțină o recoltă de șase-șapte tone. Acum și-a redus așteptările la o tonă. Nici măcar ploile, care au început deja să cadă în unele zone, nu vor putea salva prea mult.

„Situația este critică cu grâul de anul ăsta. Ceea ce este de anul trecut, trebuie de păstrat. La Centru și la Sud de tot e urât. Dacă mâine plouă, putem să luăm și o tonă jumătate, două. Dacă mai târziu, nimic”, spune Nicanor Buzovoi, președintele Asociației Producătorilor de Cereale.

Și, dacă majoritatea moldovenilor își pun speranțe în ploi, șefului statului s-a lăudat că pământurile sale sunt udate de un sistem de irigare.

„Va fi un vin roșu foarte bun. Am pus, cum spun moldovenii, sistem de irigare. Fără irigare, agricultura nu are șanse în Republica Moldova”, a spus Dodon.

Șeful statului a mai declarat că grâul nu este exportat în această perioadă. Asta chiar dacă, recent, site-ul anticorupție.md a scris că, la fiecare trei zile, prin portul Giurgiulești sunt scoase zeci de tone de grâu din țară. Aceste informații au fost comentate de prim-ministru, care a precizat că este vorba de companii din regiunea transnistreană, care și-au depozitat cerealele în dreapta Nistrului.

„La această etapă, certificate pentru exportul de grâu, de cerealiere de grupa întâi, practic nu se eliberează. Sperăm că va fi în curând și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cerealiere, așa cum au făcut-o majoritatea țărilor”, a menționat Igor Dodon.

Decizia ar putea fi luată abia săptămâna viitoare, la ședința Comisiei Naționale pentru Situații Exepționale. Însă, conform serviciului de presă al Ministerului Agriculturii, instituția nu a venit deocamdată cu o solicitare oficială. Despre volumul exporturilor de cereale putem să aflăm doar de la Agenția Națională pentru Siguranță Alimentelor. Dar, pentru că este zi liberă – 1 Mai -, baza de date este închisă, a declarat pentru TV8 directorul instituției.

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram