/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Un deputat român lansează un fond de finanțare a presei din R.Moldova. „Media are nevoie de un sprijin mai susținut din partea României”

missing
03 mai 2020, ora 17:12

Deputatul români Matei Dobrovie a anunțat astăzi, de Ziua Libertății Presei, că lansează un proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut care se numește „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”. Potrivit lui, reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă.

În urma unui proces de consultare atât cu societatea civilă, cât și cu jurnaliști din Republica Moldova, am concluzionat că mass-media are nevoie de un sprijin mai susținut din partea României.Atât presa scrisă, cea online, cât si televiziunile trec prin cea mai dificilă perioadă din 1991 încoace. Reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă. Din acest motiv, instituțiile mass-media critice la adresa guvernului se confruntă din ce în ce mai mult cu restricții, inclusiv cu campanii de denigrare, menite a le reduce accesul la finanțări”, spune deputatul român.

Potrivit lui, Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova și România trebuie să își asume contracararea acestei propagande măcar în Republica Moldova, susținând financiar mass-media autohtonă.

Proiectul „Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-media România – Republica Moldova” răspunde în primul rând la cifrele îngrijorătoare legate de faptul că în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse, iar 70% din piața publicitară este controlată direct de către politicianul controversat Vladimir Plahotniuc”, spune politicianul.

Programul RoAid-Media ar avea menirea să contribuie la crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova, combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și UE, profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova, susținerea jurnalismului de investigație în Moldova și creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.

Mai multe detalii despre Fond puteți găsi aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram