/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Provocare pentru angajații din suburbii. Oamenii merg pe jos kilometri întregi pentru a lua transportul public.

missing
05 mai 2020, ora 21:13

În lipsa microbuzelor de rută, deplasarea spre serviciu a celor din suburbiile capitalei este o adevărată provocare. Oamenii merg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge în locurile de unde pot lua transportul public. Unii își dau peste cap graficul de lucru pentru că nu reușesc să se prezinte la timp. Și acolo unde circulă autobuzele sunt probleme. Din cauza că sunt deja încărcate, acestea nu prea opresc în stații, iar oamenii se pun din nou pe așteptat. În anumite situații chiar și câteva ore.

Pentru că microbuzele nu mai circulă, autobuzul este singura soluție a locuitorilor din Ciorescu de a se deplasa la serviciu, în această perioadă. Chiar și așa, oamenii spun că acesta poate să nu oprească în stații dacă este deja plin.

„Iată, așteptăm autobuzul. Poate să treacă, dar poate să nu treacă. Dacă este plin, nu se oprește. Micorbuzele nu merg e greu de plecat la serviciu și de venit de la serviciu. Aștept de jumătate de oră”.

„Cum ajungeți la serviciu, dacă microbuzele nu merg? Cu autobuzul. E greu? Dacă întârzii un minut, trebuie apoi să aștepți mult. Cât trebuie să aștepți? Vreo 30 minute întârzii la serviciu”.

Ca să ajungă în capitală, acest bărbat spune că a fost nevoit să meargă pe jos din satul Hrușova până la Ciorescu, de unde poate deja să ia autobuzul.

„Ieri am stat până la 10.30. Treceau microbuzele de la Criuleni, dar nu se opreau. Mai mult nu iau.

Iar această femeie din Cruzești s-a pornit după pensie și, apoi, după cumpărături la Chișinău. Nici prin localitatea ei nu mai circulă microbuzele, iar autobuzele – foarte rar.

„Merg să iau pensia. Vreau să cumpăr ceva de mâncare. Este autobuzul 38. Acum va merge, apoi la 10 și deja la 16”.

Și în Budești situația nu este mai bună. Rămași fără microbuze, oamenii spun că deplasarea spre serviciu este un chin.

„Înainte era mai ușor. Sigur. La 6 era prima. Acum, așteptăm. Nu știți graficul? Nu știm. Nimeni nu a anunțat. Mergeți la serviciu. Da, cred că vom ajunge la prânz”.

„Am stat acasă, de când a început perioada de carantină. Mă duc la serviciu, poate voi găsi pe cineva să-mi dea salariu. Voi muri de foame aici. Nici nu știu cu ce am să mă duc”.

Cu greu ajunge la muncă și acest bărbat, din Grătiești.

„Eu lucrez la policlinica ceea cu proteze. Lucrez în ture. Foarte greu”.

„Înainte mergeau microbuzele, la fiecare 30 de minute. Ne descurcam. Deși erau arhipline..”

De ieri, autobuzele și troleibuzele au început să activeze în regim normal. Microbuzele însă nu activează. Președintele transportatorilor privați din capitală, Ion Mămăligă, a precizat că acestea nu mai ies pe linie pentru că nu au putut să respecte măsurile de siguranță impuse în perioada stării de urgență. De asemenea, în jur de 90% dintre șoferii de microbuze de rută sunt de vârstă pensionară. Până la începutul pandemiei, primarul general intenționa să procure 100 de autobuze din Belarus, însă proiectul a fost blocat în Consiliul Municipal, după ce unii consilieri au acuzat edilul de interese obscure în această tranzacție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram