/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ „Podul de fier” din Florești, care ar fi fost construit acum 112 ani de unul din predecesorii lui Gustave Eiffel, riscă să se prăbușească

06 mai 2020, ora 20:56

„Podul de fier” din Florești, care ar fi fost construit acum 112 ani de unul din predecesorii lui Gustave Eiffel, riscă să se prăbușească. Dacă anterior pe acest pod circulau autoturisme și blindate, acum, a devenit impracticabil chiar și pentru oameni. Autoritățile locale dau asigurări că, în curând, acesta va arăta ca pe vremuri pentru că vor să-l readucă la viață.

Localnicii își amintesc cu nostalgie de perioadă în care podul era traversat de sute de oameni.

„Podul este istoric, tinerii care se căsătoresc vin aici pentru a-și face poze. Acum, am făcut ordine în preajmă, vrem să sădim copaci. Vrem să montăm o masă. Aici vine aproape tot orașul, familii cu copii, vin să vadă lebedele, să admire natura. Păcat că este un pod istoric, dar e distrus”.

„La noi era o unitate militară aici, și treceau tancuri și tunuri peste acest pod, ei efectuând manevre militare și plecau spre Vărvareuca. Vedeți ce a mai rămas din râul Răut?! Era o frumusețe rară, iar noi din ogradă putem vedea cum se reflecta Luna în el. Era curat și râul și malurile”.

De la o vreme, în preajma podului au început să se acumuleze mormane de gunoi, iar deșeurile sunt aruncate inclusiv de unii locuitori din preajmă.

„Podul era bun, dar din cauza că nu a fost reperat la timp, acum e într-o stare dezastruoasă. Nu poți trece, chiar dacă vrei să te duci undeva, ești nevoit să stai la mal și să te uiți la el. Mirii și miresele vin des aici să se fotografieze. E o plăcere. Mizeria care se face acum lângă pod e de neiertat. Au văzut că crește papura pe Răut și au început să aducă și gunoiul aici”.

Primarul orașului Florești a declarat că reabilitarea podului de fier a fost inclusă în strategia locală de dezvoltare pentru anii 2015 – 2020. Autoritățile își propun să transforme „Podului de Fier” de peste Răut într-un obiectiv turistic.

IURIE GANGAN, primarul orașului Florești: „Nu cunoaștem cine l-a construit, dar se vehiculează că a fost un predecesor de-al lui Eiffel. Am scris scrisori de intenție către mai multe ambasade, inclusiv cea franceză. Avem acorduri de înfrățire cu orașe din Polonia. Ne-am adresat și acolo, am fost, am prezentat locurile noastre turistice. Așteptăm să identificăm surse și investitori”.

„Podului de Fier” din orașul Florești a fost construit înaintea Primului Război Mondial. Până acum, acesta nu a fost inclus în registrul monumentelor istorice din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram