/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Producătorii de pâine se plâng că s-au scumpit grâul și făina. „Atâta timp cât nu s-a strâns recolta pentru 2020, această majorare este camuflată”

missing
06 mai 2020, ora 20:44

Prețul grâului s-a scumpit cu un leu. Dacă în luna februarie costa 3 și jumătate, acum poate fi găsit cu 4 lei și jumătate. Și kilogramul de făină costă cu un leu mai mult, fiind acum în jur de 7 lei. Sunt constatările producătorilor mici de pâine, care spun că le este greu să facă rost de materie primă pentru a coace produsele. În schimb, companiile mari nu sunt afectate pentru că au rezerve suficiente.

OLESEA GLOBA, ADMINISTRATOARE COMPANIE: „Nu mai este. De la cine am cumpărat, nu mai are. O parte a fost la export, iar cealaltă – vândută”.

Olesea Globa este adminstratoarea unei companii de producere a pâinii integrale din Orhei. Produsele de panificație le distribuie, deocamdată, doar în magazinele de acolo. Aflată la început de cale, întreprinderea se confruntă cu un șir de dificultăți. Lipsa grâului este cea mai mare problemă.

OLESEA GLOBA, ADMINISTRATOARE COMPANIE: „Ne-a afectat. Brutăria noastră este mică, artizanală. Nu ne facem din timp rezerve de grâu. Nu se găsește. Nu este la producător. Sunt niște intermediari. Chiar dacă dorim să cumpărăm, nu se fac acte”.

Femeia crede că intermediarii au majorat special prețul grâului, de ceea nici nu vede rost să-și facă rezerve.

OLESEA GLOBA, ADMINISTRATOARE COMPANIE: „Este prematur să facem rezervele de pe acum. Prețurile sunt majorate, din cauza intermediarilor. Atâta timp cât nu s-a strâns recolta pentru 2020, această majorare este camuflată”.

Și alte brutării au sesizat scumpirea grâului, în special la intermediari. Iar producătorii agricoli, practic, au încetat să mai vândă.

DORIN MEREUȚĂ, PRODUCĂTOR DE PÂINE: „Ei nu mai vând, pentru că nu știu care va fi recolta anului 2020. Atunci, ei se asigură. E un lucru firesc. Dacă recolta va fi compromisă, cu rezerva pe care o au acum seamănă la anul”.

Bărbatul spune că întreprinderea sa activează pe piață din 2013 și nu s-a mai ciocnit cu o așa situație. Totuși, producătorul spune că nu vrea să scumpească produsele.

DORIN MEREUȚĂ, PRODUCĂTOR DE PÂINE: „Depinde de rezerva, informațiile, pe care le deține Ministerul Agriculturii. Dacă ele sunt, această majorare de preț nu este una argumentată”.

În schimb, cel mai mare combinat de panificație din țară, gestionat de stat, nu se confruntă cu astfel de probleme.

BORIS ANDROS, DIRECTOR „Franzeluţa” S.A: „Lucrăm în regim normal. Ce-i drept, seceta a dat de înțeles că grâul și făina s-a majorat în preț”.

Ne-am dat drept cumpărători și am telefonat la câțiva intermediari care propun grâu de vânzare. Oamenii ne-au spus că nu mai au marfă.

VÂNZĂTOR CEREALE: „Acum nu avem. Când o să aveți? Nu știm. Dar cu cât îl vindeți? 4.50. MUSCA 00:58-01:03 De ce așa scump? Așa-s prețurile”.

VÂNZĂTOR CEREALE: „Avem niște rămășițe. 5-10 tone. Nu știu nici dacă le mai avem. – Cu cât vindeți? Cu vreo 4-5 lei. – Era mai ieftin. – Cândva și calul a fost o rublă”.

Ieri, un deputat al Platformei DA a cerut Procuraturii Generale să investigheze exportul de cereale, în special de grâu, din ultima perioadă. Vasile Năstase consideră totul face parte dintr-o schemă prin care rezervele de stat sunt golite ca la toamnă să fie suplinite cu grâne din Rusia. De cealaltă parte, șeful statului și premierul au declarat că avem suficiente stocuri de cereale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram