Război în Ucraina, ziua 280: Bombă la Ambasada Kievului din Spania și reuniune NATO în România. UE va înființa un tribunal special

DECIS! Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza sistemului electoral proporțional, dar nu mai devreme de luna august

07 mai 2020, ora 10:42

Alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în baza sistemului electoral proporțional, pe liste de partid, nu mai devreme de 17 august. Curtea Constituțională a decis astăzi că modificările în sistemul electoral devin aplicabile doar dacă au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova cu cel puțin un an înaintea alegerilor.

Potrivit hotărârii Înaltei Curți, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate și până în luna august, dar în acest caz vor fi în baza sistemului electoral mixt, care a fost aplicat în cazul alegerilor parlamentare ordinare.

Sesizarea a fost depusă la CCM de deputații Vasile Bolea, Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari în octombrie 2019. În luna august a anului precedent, majoritatea parlamentară de atunci, formată de PSRM și Blocul ACUM, au votat un proiect de lege prin care a fost anulat sistemul electoral mixt.

Sistemul electoral MIXT, anulat! Modificările la lege, votate în lectură finală

 

 

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram