Alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în baza sistemului electoral proporțional, pe liste de partid, nu mai devreme de 17 august. Curtea Constituțională a decis astăzi că modificările în sistemul electoral devin aplicabile doar dacă au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova cu cel puțin un an înaintea alegerilor.

Potrivit hotărârii Înaltei Curți, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate și până în luna august, dar în acest caz vor fi în baza sistemului electoral mixt, care a fost aplicat în cazul alegerilor parlamentare ordinare.

Sesizarea a fost depusă la CCM de deputații Vasile Bolea, Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari în octombrie 2019. În luna august a anului precedent, majoritatea parlamentară de atunci, formată de PSRM și Blocul ACUM, au votat un proiect de lege prin care a fost anulat sistemul electoral mixt.

Sistemul electoral MIXT, anulat! Modificările la lege, votate în lectură finală

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!