/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Încalcă regulile! Unii șoferi din Chișinău nu respectă indicatoarele și s-au parcat pe banda specială dedicată transportului public

missing
07 mai 2020, ora 20:26

Troleibuzele și autobuzele vor avea o bandă specială pe care se vor deplasa doar ele. În acest fel, vor economisi timp și nu vor rămâne blocate în ambuteiajele infernale, mai ales din orele de vârf. Indicatoarele au fost deja instalate pe unde străzi importante din capitală, fiind însoțite și de semnele ce interzic staționarea. Însă, chiar dacă prevăd amenzi, nu toți șoferii le respectă. Astăzi, chiar pe aceste benzi speciale și sub noile indicatoare erau parcate mașini.

Pentru șoferii de troleibuze, o bandă pe care să o foloseasă doar ei este ca o mană cerească. Și asta pentru că au nervii întinși la maximum când banda pe care circulă cel mai des este mai tot timpul ocupată de mașini, în special în preajma stațiilor de așteptare.

„Este foarte îngust și trebuie sa face manevre la stânga la dreapta și trebuie să fim atenți.”

Cătălin GORIA, REPORTER TV8: „Vă propun să vedem cum respectă șoferii noile restricții rutiere. Iată acesta este semnul care indică banda rezervată transportului public. Și tot aici stă și semnul ce interzice staționarea. Și chiar la doar câțiva metri de ele, observăm deja mașini parcate.”

„Nu aveți dreptul să parcați aici, este interzis! -Nu am observat când am venit.”

În timp ce filmam mașinile parcate ilegal pe strada Pușkin, la fața locului și-a făcut apariția și un echipa de patrulare. Inspectorii au trecut imediat la treabă și au început să împartă amenzi în stânga și-n dreapta. Șoferii, deși au încercat să se justifice, oricum nu au scăpat de sancțiune.

„-Domnule șofer, ați văzut ca aici este indicator care interzice?-Eu am oprit pentru un minut pentru că lucrez aici.-Uitați-vă că aveți în spate și intersecție.-Eu nu intenționat.- Vedeți cum din cauza dumnevoastră troleibuzul nu poate circula.”

„-Domnule șofer, ați parcat în loc interzis.”

Șoferii s-au ales cu amenzi de până la 750 de lei și 3 puncte de penalizare.

„Nu este atenționare, vor fi întocmite procese verbale conform articolului 240 aliniatul 1 care prvede amendă de 750 de lei și 3 puncte de penalizare.”

Apariția noilor indicatoare pe strada Alexandr Pușkin au fost criticate de majoritatea conducătorilor auto, care aveau drum pe acolo.

„Deplasare pe benzi trebuie să fie indicată.”

„Trebuia să fie bandă galbenă , așa nu prea se înțelege.”

Proiectul care prevede eliberarea unei benzi exclusiv pentru transportul auto aparține primăriei capitalei, de el fiind responsabil viceprimarul Victor Chironda. Demnitarul a precizat că, după ce va fi achiziționată vopseaua, pe aceste benzi vor apărea și marcajele rutiere, de culoare galbenă.

Victor CHIRONDA, VICEPRIMAR, MUNICIPIUL CHIȘINĂU: „Șoferii care au învățat bine la școala auto cunosc ce simbolizează semnele de circulație. Prima bandă, întotdeauna, este pentru transport public chiar și fără marcaj, noi o să aplicăm și marcaj depășim acum niște probleme cu licitația de vopsea. Nu este permisă staționarea și parcarea. Întretăierea benzilor pentru a vira la dreapta este permisă.”

Astfel de indicatoare vor apărea și pe bulevardul Ștefan cel Mare și pe Mitropolit Bănulescu-Bodoni. Recent, pe unele trotuare de pe cele mai importante artere din capitală au fost montați piloni pentru a nu permite parcarea mașinilor. Confecționarea unui pilon și montarea lui costă municipalitatea în jur de 100 de lei.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram