/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Preoții de la Durlești, despre închiderea bisericilor: „Nu poate să ne indice Primăria, este doar un îndemn sau sfat”

missing
11 mai 2020, ora 20:33

Situație fără precent în perioada stării de urgență! Toate cele patru biserici din orașul Durlești au fost plasate în carantină pentru două săptămâni. Autoritățile locale au luat această decizie pentru că lăcașele sfinte ar fi devenit focare de infecție cu noul coronavirus. Preoții însă nu cred în această versiune. Și enoriașii spun că duc dorul slujbelor.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Conform unei dispoziții publicate pe pagina Primăriei din Durlești, toate cele patru biserici din localitate și-au sistat activitatea pe o perioadă de 14 zile, întrucât, se arată în decizie, nu au respectat regulile de igienă și de precauție pe timp de epidemie, atât la înmormântări, cât și în Noaptea Învierii”.

Autoritățile locale au identificat 13 persoane care s-ar fi molipsit după ce au participat la slujbele religioase, în ultimele săptămâni. Astfel, Punctul pentru Situații Excepționale din Durlești a decis să interzică serviciile religioase timp de 14 zile, cu excepția înmormântărilor, la care vor putea participa cel mult 10 persoane.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Autoritățile publice locale susțin că cele mai multe persoane s-au îmbolnăvit anume la această biserică, Sfântul Arhanghel Mihail și Gavriil din Durlești. Mai exact, este vorba despre 9 oameni, lucrători ai lăcașului, dar și rudele lor”.

ANDREI BALAN, SECRETAR, PUNCTUL PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE, DURLEȘTI: „Majoritatea din ei sunt lucrători, slujitori ai bisericii și mai mulți membri ai familiilor lor, contacți adică. Vor fi dezinfectate bisericile și teritoriile adiacente bisericilor”.

Însă parohul bisericii nu crede că cineva putea să se infecteze anume din acest lăcaș.

ZOSIMA TOIA, PAROH, BISERICA „SF. ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL”: „La biserică nu poate să se infecteze nimeni și nimeni nu poate să învinuiască că este cea care infectează. În așa caz putem învinui și spitalul. Eu consider că aici e un PR”.

Cel mai probabil, susține preotul, virusul ar fi adus de femeia care face ordine, tot ea angajata unui spital.

ZOSIMA TOIA, PAROH, BISERICA „SF. ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL”: „Ea, poate fiind în contact cu lucrătorii, bineînțeles. Dar eu și părintele cu care slujim și ceilalți nu sunt infectați”.

Și preoții de la celelalte biserici închise din Durlești sunt nemulțumiți de decizia autorităților locale, mai ales că se apropie câteva sărbătorile religioase.

OLGA, PREOTEASĂ: „Acum avem sărbători importante, Sfântul Nicolae… Lumea a venit foarte revoltată, nedumerită și oamenii s-au întors scârbiți. Am închis poarta”.

ADRIAN TOIA, PREOT: „Nu poate să ne indice primăria, este doar un îndemn sau sfat”.

Și unii enoriași nu văd cu ochi buni închiderea bisericilor.

„Tare îmi pare rău, ne mai duceam, ne mai ierta, pentru copii să ne rugăm, dar acum stăm pe loc. Ar fi Dumnezeu, nu ar mai fi virusul ăsta în toată lumea”.

„Ne pare oleacă rău, dar ce să faci, că nu ai încotro”.

Alții consideră că sistarea serviciilor divine este un pas bun.

„La biserică nu prea plecăm, dar având în vedere că e carantină, în general nu am mai mers”.

„Probabilitate e foarte mare să se infecteze, să crească numărul, și așa a crescut în ultimele zile în Durlești”.

De asemenea, de sâmbătă la Durlești a fost interzis comerțul stradal, iar unitățile comerciale au fost obligate să măsoare temperatura corporală clienților. Vârstnicii sunt îndemnați să nu iasă din case până pe 23 mai. În oraș, au fost înregistrate, în total, 67 de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram