/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Banca Națională reacționează la declarațiile lui Stoianoglo: „BNM rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală în ancheta privind furtul miliardului”

missing
13 mai 2020, ora 19:21

Banca Națională a Moldovei declară că rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală pentru a susține efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase din sectorul bancar, fiind cointeresată în finalizarea cu succes a investigațiilor în dosarul furtului miliardului. Declarația instituției vine după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a menționat într-un interviu că BNM poartă vina nu numai pentru furtul miliardului, dar și pentru faptul că ancheta nu s-a desfășurat. Potrivit lui, instituția trebuia să ofere în primul rând suport metodologic în timpul investigațiilor, pentru că este singura structură care avea informația despre cine a realizat transferurile în fiecare bancă, cum au fost creditate companiile și unde au plecat banii.

BNM precizează că au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii Băncii Naționale au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei. „Astfel, chiar de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date”, se spune într-un comunicat de presă al instituției.

La fel, BNM spune că a prezentat informații pe suport de hârtie în volum de 8694 de file. „Totodată, prin contractarea serviciilor consorțiului internațional „Kroll și Steptoe & Johnson”, BNM a manifestat interesul instituțional pentru realizarea unei investigații obiective și independente”, precizează instituția.

Procurolul general a mai declarat că procurorii au cerut mai multe acte de la BNM, iar instituția ar fi refuzat să le ofere. Din acest motiv, s-au făcut percheziții în ultimul timp la instituție, pentru a căuta informațiile necesare anchetei.

Stoianoglo spune de ce a fost nevoie de percheziții la BNM și promite în curând noi informații despre furtul miliardului: „Am început să dezlegăm nodurile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram