/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ În Chișinău ar putea apărea parcări supraetajate. Autoritățile municipale au creat un concept de dezvoltare a sistemului de parcare

missing
13 mai 2020, ora 20:49

Încă o încercare a autorităților municipale de a soluționa veșnica problemă a capitalei – lipsa parcărilor. Conducerea primăriei Chișinău a pus pe hârtie un concept de dezvoltarea sistemului de parcare în capitală. După etapa consultărilor publice, planul va fi dezbătut de consilierii municipali. Printre altele, autoritățile propun amenajarea parcărilor pe banda dreaptă a străzilor, construcția unor spații speciale la intrare în oraș, de unde șoferii vor putea lua deja transportul public, iar lângă clădirea Circului sau lângă fostul Stadion Republican ar putea să apară parcări supraetajate sau subterane. Însă, toate aceste locuri vor fi cu plată. Cât mai exact, încă nu se știe.

Un studiu arată că peste 3 000 000 de metri pătrați, din suprafața capitalei, sunt folosiți ca locuri de parcare. Comparat cu fostul Stadion Republican, asta ar însemna în jur de 60 de astfel de terenuri. În condițiile în care numărul de mașini ce circulă pe străzile capitalei se mărește de la an la an, lipsa locurilor de parcare devină o problemă tot mai acută. Conducerea primăriei vine cu soluții, pe care le-a descris într-un concept, propus acum consultărilor publice. O propunere este amenajarea locurilor pe banda dreaptă a străzilor. Ca să creeze 20 de locuri, autoritățile au nevoie de aproape 400 de euro. Prețul este format din costurile pentru aplicarea marcajului, dar și instalarea semnelor de circulație.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMARUL CAPITALEI: „Iată aici avem în fiecare zi mașini parcate pe prima bandă și asta nu încurcă traficului să existe. Acum este ilegal, pentru că stă semnul”.

Cu alte cuvinte, dacă până acum șoferii staționau aici ilegal și fără a plăti, atunci, după implementarea proiectului, aceștia vor parca legal, însă cu bani. Cât mai exact, nu se știe, deocamdată. O altă propunere este parcajul mecanizat. Amenajarea acestora este necesită mai mulți bani. În jur de 6000 de euro pentru aproximativ 50 de locuri. Acest tip de parcare se referă mai mult pentru curțile blocurilor sau ale oficiilor.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMARUL CAPITALEI: „Pentru astfel de parcare trebuie să investească și compania, blocul? Trbeuie, dacă vor să asigure clienții sau angajații cu locuri de parcare. Acum, ei asta nu fac, pentru că parcarea este gratuită oriunde”.

În conceptul primăriei se mai regăsește propunerea de a face locuri de parcare la intrările în oraș. Însă, de acolo, șoferii vor fi nevoiți să urce în transportul public cu care vor călători gratuit, în baza tichetului de parcare. Iar lângă cele mai cunoscute clădiri din capitală ar putea să apară spații cu mai multe niveluri.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMARUL CAPITALEI: „Iar în zonele mai centrale – zona circului, stadionului republican prevedem construcția unor parcaje multietajate sau subterane. O astfel de parcare poate ajunge până la 15 mii de euro”.

Și, pentru că primăria nu are destui bani pentru a construi aceste tipuri de parcări, își pune speranța în parteneriatele publice-private. Potrivit viceprimarului Victor Chironda, proiectul ar putea să prindă viață în următorii trei ani. Până atunci, șoferii continuă să se plângă pe lipsa parcărilor din capitală. Uneori, le ia chiar și jumătate de oră ca să găsească un loc liber prin centrul Chișinăului.

„Foarte complicat. În cât timp găsiți? Vreo jumătate de oră, prin centru. În sectorul centru e foarte problematic”.

„El nu se găsește deloc. Iată aici, în deal, am așteptat jumătate de oră până s-a eliberat. E foarte greu”.

Totuși, în perioada stării de urgență, orașul a fost mai liber, deci și locurile de parcare erau mai ușor de găsit.

„Mai ușor, cât oamenii stau pe acasă. Mai apoi, va fi mai greu”.

„Acum e mai ușor de găsit. De obicei, e foarte complicat. Am mașină înaltă și mă mai urc pe…”

Anterior, și fostul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, promitea parcare subterană cu trei niveluri, în Piața Marii Adunări Naționale. Aceasta urma să aibă 1200 de locuri, însă proiectul a rămas doar pe hârtie. Iar, în urma inițiativei de a construi parcări cu plată, liberalul s-a ales cu dosar penal, care încă se află pe rol.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram