/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Ce spune șeful ANSP despre utilizarea testelor rapide pentru diagnosticarea COVID-19 în R. Moldova

missing
15 mai 2020, ora 17:14

Autoritățile din R. Moldova deocamdată nu au apelat la efectuarea testelor rapide pentru diagnosticarea Covid-19. Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună spune că se va recurge la astfel de teste doar în cazul în care se va înregistra un număr mare de cazuri confirmate.

„Astăzi R. Moldova încă nu a apelat la efectuarea testelor rapide și lucrul acesta nu poate fi făcut atâta timp cât avem o rată mică de populație afectată. Noi departe nu am ajuns la acel procent legat de imunitatea colectivă. Testele rapide cu siguranță vor fi efectuate în R. Moldova atunci câd vom fi în ascendență, pentru a documenta: corectitudinea și legătura logică între persoanele care au făcut boala și detectarea anticorpilor protectivi post- infecție între cei care nu au fost documentați cu boală confirmată de laborator, adică pentru cei care au făcut forme șterse de infecție, pentru a documenta faptul că ei au dezvoltat anticorpi dar nu au manifestări clinice, și pentru alte categorii de persoane, ca să avem o fotografie generală a populației care și în ce mod a trecut peste infecția Covid-19. Când o să fie, noi cu siguranță o să anunțăm”, a precizat Furtună.

Cât despre costul acestor teste, șeful ANSP a spus că: „De prețuri încă nu vorbim”.

Precizăm că acum două săptămâni șefa Direcției diagnostic din cadrul ANSP, Ala Halacu a declarat că în cel mult două sau trei săptămâni, circa 30 de mii de kituri urmează să ajungă în R. Moldova. Aceste teste rapide sunt destinate să fie administrate pacienţilor din punctele de îngrijire şi poate detecta virusul care provoacă boala COVID-19 în 45 de minute.

Un astfel de test costă în jur de 20 de dolari de la producator, a mai spus atunci Halacu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram