/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Transportatorii se plâng că nu vor putea activa după 15 mai. „Gările Auto Moderne” nu achită banii pentru biletele vândute în luna martie

15 mai 2020, ora 20:05

Companiile de transport riscă să nu-și poată relua activitatea după  expirarea  stării de urgență din  lipsă de mijloace financiare, pentru că „Gările Auto Moderne” nu-și respectă obligațiunile și nu au achitat transportatorilor banii acumulați din vânzarea biletelor pentru luna martie. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a trimis pe 14 mai petiții la Guvern, la Ministerul Economiei și la Agenția Proprietății Publice în care s-a plâns că gările au datorii de milioane față de companiile de transport și refuză să le achite.

„Pe 5 mai am depus la Guvern și APP o petiție prin care am semnalat că o parte din companiile de transport nu-și vor putea începe activitatea după   perioada   stării   de   urgență   din   cauza   că   GAM   nu   a   transferat   mijloacele financiare încă pentru luna martie. Abia la 14 mai am primit confirmarea că plângerea noastră de la Guvern a fost readresată la APP… GAM a acumulat mijloacele financiare din vânzarea biletelor călătorilor pentru luna martie și avea obligațiunea conform contractului încheiat cu transportatorii să achite aceste mijloace financiare până la 10 aprilie 2020, dar nu și-a executat această obligațiune până în prezent.

Reiterăm că statul obligă orice companie de transport de pasageri, care deservește rute regulate, să încheie contracte cu gările auto, astfel punând gările și stațiile auto în situația favorabilă când companiile de transport sânt obligate să procure serviciile oferite de gări. În 2018, legislația a fost modificată în așa fel încât să devină imposibil crearea gărilor noi,   majoritatea   fiind   în   proprietatea   statului.   Pe   de  altă  parte  statul  a încheiat un contract de parteneriat public-privat cu o companie prin care a transmis în gestiune toate stațiile și gările auto care erau proprietatea statului la momentul încheierii contractului”, se spune în petiția adresată repetat instituțiilor statului.

Transportatorii solicită autorităților  să întreprindă măsuri urgente pentru a asigura achitarea banilor de către „Gările Auto Moderne” companiilor de transport ori statul să preia aceste datorii și să le achite din mijloace publice.

„Numărul total al companiilor de transport care nu și-au primit banii se ridică la câteva sute, iar suma restanțelor a fost de milioane. Tărăgănarea examinării acestei chestiuni va duce la blocarea activității de transport și la o revoltă a companiilor de transport față de autoritățile statului, care nu întreprinde nimic pentru soluționarea unei probleme create indirect cu participarea statului și protejează schemele ilegale prin care companiile de transport sunt furate”, mai scrie APOTA.

Asociația transportatorilor cere convocarea de urgență a Comisiei  responsabile de supravegherea contractului   de   parteneriat public-privat  al  gărilor  și   stațiilor   auto,   cu   participarea reprezentanților lor și adoptarea deciziilor care se impun de legislație pentru neexecutarea contractului.

Transportatorii mai cer să fie elaborat un model de contract în care să fie prevăzute instrumente clare prin care mijloacele financiare ale transportatorilor să nu fie utilizate în scopurile companiei „Gările Auto” și aprobarea modificărilor la legislație prin care să fie specificată obligațiunea  tuturor companiilor ce prestează servicii de autogară de a păstra separat mijloacele financiare ale transportatorilor față de  mijloacele   care   constituie   comisionul   gării   și   alte   mijloace   proprii.

De asemenea, să nu fie posibilă sechestrarea, aplicarea unor interdicții de către organele de drept, organele fiscale, executorii judiciari  a mijloacelor financiare ale transportatorilor   aflate   temporar   în   conturile   gărilor, stabilirea sancțiunilor dure pentru utilizarea banilor transportatorilor în alte scopuri decât achitarea cu ei, inclusiv stabilirea răspunderii penale a conducătorilor autogărilor pentru utilizarea mijloacelor financiare ale transportatorilor contrar destinației.

Contactat de TV8 pentru o reacție, administratorul companiei „Gările Auto Moderne”, Iurie Moroz, ne-a răspuns scurt că toate datoriile față de transportatori au fost achitate ieri și a închis telefonul. Am insistat cu apeluri pentru a obține o explicație, de ce totuși au fost admise întârzieri atât de mari la plăți, pentru biletele vândute în luna martie, dar Moroz nu a mai răspuns la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram