/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

„Avia Invest” atacă Republica Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional! Ce despăgubiri cere

missing
18 mai 2020, ora 15:53

Compania „Avia Invest” al cărei acționar principal este „Komaksavia Airport LTD”, atacă Republica Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional și cere Guvernului să îi achite despăgubiri de 885 de milioane de euro. Declarații în acest sens au fost făcute înntr-o intervenție live în timpul unui briefing de presă de către directorul „Komaksavia”, Andreas Menelaou.

„Mă tem că am vești proaste pentru autoritățile din Republia Moldova. Am luat decizia complicată, dar necesară de a ne adresa la Curtea de Arbitraj Internațional pentru încălcarea din partea Moldovei a convenției internaționale și acțiunile ilegale în raport cu „Avia Invest”, a menționat Andreas Menelaou.

Menelaou a mai subliniat că autoritățile de la Chișinău ar supune compania concesionară a Aeroportului de la Chișinău unor presiuni, încercând să o distrugă.

Amintim că reprezentanții companiei „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, s-au plâns azi de atac raider și l-au acuzat pe Igor Dodon că se implică în activitatea comercială.

Potrivit lui Menelaou, decizia de concesionare a aeroportului a fost întotdeauna motiv de declarații politice provocatoare, dar presiunile asupra companiei au devenit cu adevărat dure anume atunci când Aeroportul a devenit unul din cele mai moderne, dotate tehnic și confortabile aerogări din întreaga regiune, datorită investițiilor imense făcute de „Avia Invest”.

„Autoritățile țării au profitat de criza pandemică pentru a trece de la amenințări tacite la acțiuni decisive. Este vorba, de fapt, despre un atac raider, care este realizat nu de niște afaceriști specializați în atacuri, ci chiar de către stat. De mulți ani fac investiții în diferite țări ale lumii, dar este prima dată când mă confrunt cu presiuni atât de mari”, a declarat Andreas Menelaou, directorul companiei Komaksavia Airport Invest.

Menelaou a mai punctat că Guvernul a încălcat flagrant acordul de concesiune, hotărând să însușească 50% din taxa pentru modernizarea aeroportului. Însă „ultima picătură” a fost declarația recentă a lui Igor Dodon la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, atunci când președintele a declarat că „Avia Invest” va fi declarată ca falimentară, fapt ce ar permite rezilierea contractului de concesiune.

„Astfel de declarații, care ar fi mai potrivite pentru un raider cinic, și nicidecum pentru un președinte de țară europeană, nu mai lasă loc de îndoială în privința planurilor domnului Dodon și a determinării sale să folosească tot arsenalul de pârghii ale statului pentru a pune presiune pe business”, a declarat Andreas Menelaou.

„Există o opinie că în spatele acțiunilor domnului Dodon sunt anumite interese politice”, a adăugat el.

Andreas Menelaou a reiterat că autoritățile au privat compania de dreptul de a reglementa conflictul pe cale amiabilă, în cadrul unui dialog profesionist și nu i-a lăsat altă ieșire decât să apeleze la arbitrajul internațional.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram