/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Studiu. Unul din patru adolescenți declară că se simte nervos, iritabil sau are dificultăți de adormire

missing
19 mai 2020, ora 16:20

Copii cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani sunt tot mai expuşi unui număr mare de factori de risc care le influenţează negativ sănătatea. Într-un studiu realizat de echipa de cercetare națională Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) se indică că bunăstarea mintală generală se reduce odată cu creșterea copiilor, în special fetele fiind expuse riscului de înregistrare a unor rezultate slabe privind bunăstarea mintală, comparativ cu băieții.

În toate cele 45 de țări incluse în raport, unul din patru adolescenți declară că se simte nervos, iritabil sau are dificultăți de adormire cel puțin o dată pe săptămână.

Faptul că un număr tot mai mare de băieți și fete din întreaga Regiune europeană raportează sănătate mintală precară – simțindu-se rău, nervoși sau iritabili – este o preocupare pentru noi toți”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS din Republica Moldova „Modul în care răspundem la această problemă în creștere va avea un ecou pentru generații întregi. Investirea în tineri, de exemplu, asigurându-le acces facil la serviciile de sănătate mintală corespunzătoare nevoilor lor, va oferi un dividend triplu: aducând beneficii de sănătate, sociale și economice adolescenților de astăzi, adulților de mâine și generațiilor viitoare”, a adăugat el.

În circa o treime din țări, raportul denotă o creștere a numărului adolescenților care se simt presați de lucrul școlar și o reducere a numărului tinerilor care declară că le place școala, comparativ cu 2014. În majoritatea țărilor, experiența școlară se înrăutățește odată cu vârsta, satisfacția școlară și percepția adolescenților cu privire la sprijinului din partea colegilor reducându-se odată cu creșterea presiunii lucrului școlar.

Este îngrijorător să vedem că adolescenții ne spun că nu totul este bine cu bunăstarea lor mintală, iar noi trebuie să luăm acest mesaj în serios, întrucât o sănătate mintală bună este o parte esențială a unei adolescențe sănătoase”, a declarat dr. Jo Inchley, Coordonator internațional HBSC, Universitatea din Glasgow.

Datele se conțin în Raportul privind sănătatea și bunăstarea adolescenților, publicat astăzi de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, care prezintă date despre sănătatea fizică, relațiile sociale și bunăstarea mintală a 227 441 de elevi cu vârstele cuprinse între 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări, inclusiv din Republica Moldova, colectate în perioada anilor 2014 – 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram