Guvernul a aprobat azi programul de reparație a drumurilor, despre care vorbeau autoritățile la început de an, deși creditul din Federație Rusă, din care urmau a fi făcute aceste lucrări, tot din spusele conducerii țării, este deocamdată anulat. Premierul Ion Chicu spune că cel mai probabil se va încerca renegocierea creditului rusesc, dar și găsirea altor posibile surse de finanțare. 

Potrivit reprezentanților Guvernului, pentru realizarea Programului de reparaţie a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de 1 375 000,0 mii lei.

„Programul a fost elaborat în temeiul Legii bugetului de stat pe anul 2020 și include două subprograme. Subprogramul de reparație a drumurilor publice naționale, pentru implementarea căruia vor fi alocați 250 000,0 mii lei, prevede efectuarea reparației capitale a 86,3 km de drumuri. Iar pentru subprogramul de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite 1 125 000,0 mii lei. Activitățile planificate în cadrul acestui subprogram presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități din republică, sectoarele fiind selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I”, explică reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

Tot din spusele lor, atunci când s-a luat decizia câți bani să fie oferiți pentru reparația drumurilor în diverse localități, s-a luat în calcul numărul populației localității în cauză. „La selectarea sectoarelor de drum, prioritate vor avea sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire socio-culturală (școli, grădinițe, instituții medicale etc), conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației beneficiari ai drumului”, mai spun reprezentanții MEI.

După ce acordul de credit cu Federația Rusă a fost declarat neconstituțional, președintele țării Igor Dodon, care spune că s-a înțeles personal cu omologul său rus Vladimir Putin ca Rusia să ofere țării noastre 200 de milioane de euro, a declarat de mai multe ori în public faptul că planurile de reparație a drumurilor riscă să nu fie duse până la capăt și a acuzat opoziția că s-ar face vinovată de acest lucru.

Zilele trecute, la o emisiune TV, premierul Ion Chicu a spus că nu este sigur, dacă partea rusă va mai dori să renegocieze acordarea creditului de 200 de milioane de euro.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!