/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Cum funcționează piața din Hîncești, după ce și-a reluat activitatea. Nu toți cumpărătorii poartă măști de protecție

missing
21 mai 2020, ora 20:50

În timp ce în capitală, piețele sunt închise de aproape trei luni, cele din afara municipiului arată ca niște furnicare. Nu este o excepție nici piața din orașul Hâncești care astăzi clocotea de lume multă. La intrări, cumpărătorii erau întâmpinați de paznici, care aveau grijă să poarte mască și mănuși și să le stropească mâinile cu dezinfectanți. Însă, oricum am zărit și oameni neechipați. În zonă se formaseră ambuteiaje, așa că a fost nevoie de poliție ca să gestioneze traficul.

După ambuteiajul format, îți puteai da seama că piața din Hâncești este plină de oameni. Străzile adiacente s-au transformat în parcări imense pentru automobile. Traficul a fost dirijat și de poliție, care ajuta șoferii să iasă din zonă. Și mai greu le era celor care căutau un loc liber, pentru a-și lăsa mașinile. Intrările în piață erau vegheate de ofițerii de pază, care dezinfectau mâinile cumpărătorilor și nu îi lăsau pe teritoriu în lipsa măștilor și a mănușilor.

Și deplasarea prin piață a fost o mare provocare. Cuprinși de febra cumpărăturilor, mulți au uitat de distanța socială: „Distanța socială văd că nu prea se respectă. -Ce să faci dacă e multă lume?”, spune un locuitor al orașului.

Nu doar distanța socială a fost ignorată, dar și purtarea măștilor. Unii și le-au scos sau le purtau greșit: „-Nu purtați mască? -Cum nu, poftim. Nu mă tem, iaca de ce”; „E greu. -Da coronavirusul? -Ooo… Ferește Dumnezeu!”; „-Știți că purtați masca incorect? -Știu, nu trebuie să o port deloc. E prostie”; „Nu ne e frică nici de un coronavirus, de nimic!”.

Iar un bărbat spune că și-a confecționat o măscă de unul singur: „Aici am tăiat pentru urechi și gata”.

În schimb, pe vânzători aglomerația din piață doar i-a bucurat. Spun că măcar așa își pot recupera banii pierduți timp de două luni de carantină: „Foarte bine, are lumea o sursă de existență. Rămăsesem cu marfa și cine ne aduce un ban? Noi nu aveam nici de pâine”; „Cât de cât marfa se realizează nu se strică din iarnă, că deja trebuia vândută, să fie proaspătă”.

Ca să se asigure că nu vor rămâne cu marfa pe tarabă, unii au redus din prețuri. De exemplu, un kilogram de cartofi noi costa 16 lei, varza – 7 lei, iar roșiile le puteai cumpăra cu 20 de lei: „Legumele, fructele mai ieftin puțin ca la Chișinău”.

În schimb, cei care au venit cu produse lactate și din carne s-au plâns că au vânzări slabe: „Foarte slab! Uitați-vă. Am venit, am plătit masa, cheltuieli, motorină, profit nimic! Lumea este, dar lumea nu are bani!”; „Se simte că nu avem livrări, nu putem face un ban grămadă”.

Piețele din orașele mici au fost redeschise acum aproape două săptămâni, cu excepția celor din capitală și din municipiul Bălți. În timp ce consilierul prim-ministrului a promis că în Chișinău piețele vor activa din 1 iunie, la Bălți aceasta și-a reluat activitatea la decizia autorităților locale, care au sfidat ordinul celor centrale.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram