/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Opoziția îl acuză pe Igor Dodon de PR politic, după ce a promis ajutoare pensionarilor și salarii duble medicilor

missing
25 mai 2020, ora 15:34

Mai mulți deputați din opoziție au venit cu replici dure la adresa președintelui, după ce șeful statului a declarat astăzi că autoritățile vor dubla salariile pentru medici și că statul va oferi un ajutor unic de 700 lei pentru pensionarii cu venituri sub trei mii de lei. Unii sunt de părere că astfel Igor Dodon luptă pentru cel de-al doilea mandat, alții spun că repetă greșelile fostului președinte Vladimir Voronin, care în ultimul său mandat a recurs la asemenea acțiuni. 

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari a catalogat intențiile președintelui drept risipă de bani publici și este de părere că astfel șeful statului fie luptă pentru cel de-al doilea mandat de președinte, fie în cazul în care va fi demis Guvernul Chicu o să încerce să dea vina pe cineva care nu i-a permis să realizeze aceste inițiative.

„Igor Dodon iese cu ideea sprijinului pentru pensionari, fără a indica de unde au apărut banii și când urmează a fi achitate indemnizațiile… în situația izolării Republicii Moldova de partenerii externi și aflării în conflict direct cu România.

Declarația de azi a lui Dodon a fost exclusiv electorală, incoerentă, iresponsabilă și mincinoasă. Cu certitudine, în toată strategia politică a președintelui nu este loc pentru interesele țării și ale cetățenilor”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Și deputații Partidului Acțiune Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco și Doina Gherman sunt de părere că „începe de facto campania electorală” pentru alegerile prezidențiale.

„Igor Dodon promite dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul medical și 700 de lei indemnizație pentru toți pensionarii cu pensii mici. Și asta chiar dacă tot el spunea cu o lună în urmă că, dacă nu vine creditul rusesc – dar el nu a venit și, cel mai probabil, nici nu va veni – nu se vor plăti pensii și salarii. O fi decis să folosească banii din ”kuliok”?”, întreabă Sergiu Litvinenco.

„Când a lăsat medicii neprotejați, când a lăsat în plină pandemie bătrânii neputincioși fără serviciile lucrătorilor sociali și ale asistenților personali, mediul de afaceri fără un minim suport din partea statului – dormea bine. Acum l-a năpădit subit grija pentru popor. Fix în ajun de alegeri.

Trei ani și jumătate habar de grijă nu a avut. Azi deja vine cu promisiuni populiste precum că salariile lucrătorilor din domeniul sănătății vor fi dublate – promisiuni deșarte, nimic altceva. E în stare să stoarcă apă din piatră seacă pentru binele propriu, nu și pentru cetățenii acestei țări”, a scris pe rețelele sociale Doina Gherman.

Parlamentarul Platformei DA Igor Munteanu spune că inițiativele cu care a venit șeful statului ar costa bugetul de stat circa un miliard de lei, asta în contextul în care deficitul bugetar în acest an este de 16,2 miliarde lei.

„Compensațiile de 700 lei juruite de Igor Dodon ar costa circa 400 milioane lei. Dacă adăugăm dublarea salariilor personalului medical, cerută de președinte, ar însemna încă 600 de milioane de lei, în total – un miliard de lei.

Șeful statului repetă la indigo situația din 2009 a fostului președinte Vladimir Voronin, care a încercat să ofere dublări și triplări de salarii, luate pur și simplu din „aer”, pentru că oricum, vorba poetului „voina vsio spișet”.

Aceste acțiuni de PR politic vorbesc grăitor despre urgența de a izola acest actor electoral, Igor Dodon, de resursele publice, care-și imaginează că poate câștiga susținere prin manipulare și acrobații financiar-bugetare”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram