Fosta ministră a Justiției: „Dodon nu a renunțat până n-a preluat controlul CSM”

26 mai 2020, ora 11:37

Fosta ministră a Justiției în Guvernul Maiei Sandu, Olesea Stamate, se arată îngrijorată de delegarea magistratului Curții de Apel Chișinău Anatol Pahopol în componența Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta susține că judecătorul ar fi un apropiat al președintelui Igor Dodon, iar decizia de astăzi, prin care s-a completat CSM-ul, reprezintă de fapt preluarea controlului asupra acestei instituții de către socialiști.

„ Dodon nu a renunțat până n-a preluat controlul CSM. A încercat încă pe timpul când eram în guvern. Prin așa-zisele Adunări ale judecătorilor orchestrate de oameni apropiați președintelui. Apoi prin modificarea legii în decembrie și alegerea unor membri noi care-i servesc interesele. Nu le ajungea un vot pentru a înclina balanța în chestiuni legate de cariera judecătorilor. Ca sa fie clar – numirea în funcție, evaluarea, sancționarea și eliberarea – cele mai importante aspecte ale activității CSM. Recent, printr-o altă modificare au bătut ultimul cui. Iar de azi, judecătorul Pahopol nu este doar membrul care nu le ajungea, este și președintele interimar CSM, fiind cel mai în vârstă. Dacă până acum mai vedeam anumite mișcări în sensul curățirii sistemului judecătoresc din interior, de acum încolo nu vor mai fi”, a punctat Stamate.

Fosta ministră a Justiției crede că nu vor mai exista voturi pe viitor pentru a susține solicitările procurorului general de a porni urmărirea penală pe judecători apropiați socialiștilor.

„Vom vedea judecători amici cu socialiștii promovați și evaluați cu brio, și dacă o fi să vină procurorul cu solicitarea de pornire a urmăririi penale pe vreunul din ei – fiți siguri ca nu are nici o șansă să primească acordul acestui CSM”, a adăugat Stamate.

Precizăm că judecătorul Curții de Apel Chișinău, Anatol Pahopol, a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru această decizie au votat astăzi 11 membri ai CSM, iar doi au fost împotrivă. Subiectul a stârnit discuții aprinse la ședința CSM.

Ultima oră! Anatol Pahopol a fost acceptat în CSM și a preluat conducerea instituției

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram