/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/GRAFIC/ Un expert economic spune că benzina ar trebui să fie mult mai ieftină. Reacția ANRE

missing
26 mai 2020, ora 17:53

Petroliștii încasează în prezent 6,7 lei pentru litrul de benzină, cu trei lei mai mult decât în decembrie 2019. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, care a comparat prețul petrolului cu cel din anul trecut. 

„Atunci, prețul mediu de comercializare a benzinei 95 era de aproximativ 18 lei pentru un litru, în luna aprilie 2019 prețul a scăzut estimativ la 16 lei pentru un litru, numai că petrolul în această perioadă a scăzut cu 5,2 lei pentru un litru, de la 7,34, la 2,16 lei”, spune expertul economic.

Veaceslav Ioniță precizează că impozitele au rămas relativ stabile, în jur de șapte lei pentru un litru de benzină, iar restul sumei, potrivit expertului, se duc în buzunarul petroliștilor.

Ultima dată când petroliștii au reușit să încaseze o sumă mai mare de bani a fost în 2016, „când au reușit să scoată de pe noi 7,5 lei/litru”, spune expertul, care a precizat că media pe ultimii cinci ani este de 4,5 lei pentru un litru.

Veaceslav Ioniță a prezentat și un grafic în care putem observa decalajul dintre prețuri.

 

Foto: Facebook/ Veaceslav Ioniță

Contactat de redacție, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă, spune că într-o anumită măsură tendința prezentată poate fi un gestionată corect, dar datele nu pot fi veridice, întrucât doar ANRE primește informația detaliată despre formarea prețului benzinei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram