Petroliștii încasează în prezent 6,7 lei pentru litrul de benzină, cu trei lei mai mult decât în decembrie 2019. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, care a comparat prețul petrolului cu cel din anul trecut. 

„Atunci, prețul mediu de comercializare a benzinei 95 era de aproximativ 18 lei pentru un litru, în luna aprilie 2019 prețul a scăzut estimativ la 16 lei pentru un litru, numai că petrolul în această perioadă a scăzut cu 5,2 lei pentru un litru, de la 7,34, la 2,16 lei”, spune expertul economic.

Veaceslav Ioniță precizează că impozitele au rămas relativ stabile, în jur de șapte lei pentru un litru de benzină, iar restul sumei, potrivit expertului, se duc în buzunarul petroliștilor.

Ultima dată când petroliștii au reușit să încaseze o sumă mai mare de bani a fost în 2016, „când au reușit să scoată de pe noi 7,5 lei/litru”, spune expertul, care a precizat că media pe ultimii cinci ani este de 4,5 lei pentru un litru.

Veaceslav Ioniță a prezentat și un grafic în care putem observa decalajul dintre prețuri.

 

Foto: Facebook/ Veaceslav Ioniță

Contactat de redacție, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă, spune că într-o anumită măsură tendința prezentată poate fi un gestionată corect, dar datele nu pot fi veridice, întrucât doar ANRE primește informația detaliată despre formarea prețului benzinei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!