/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

O moldoveancă spune cum stau lucrurile în Italia, după anularea restricțiilor și ce greutăți a fost nevoită să înfrunte

missing
26 mai 2020, ora 10:01

Pandemia i-a schimbat viața la 360 de grade. A trecut prin momente când în farmacii lipseau măști, dezinfectant și mănuși. Spune că oamenilor le era frică să nu se contamineze, întrucât în spitale nu mai erau paturi. Este vorba despre Viorica Mereuță, o cetățeancă din satul Ignăţei, raionul Rezina, care acum patru ani a emigrat cu familia în Italia. Vedeți în interviul de mai jos cum a surprins-o pandemia, prin ce provocări a trecut și cum stau lucrurile în prezent, după anularea restricțiilor. 

„În perioada stării de urgență viața s-a schimbat radical, pentru toată lumea”

Viorica împreună cu familia locuiește în orașul Parma, regiunea Emilia Romagna, una dintre cele mai afectate de noul tip de coronavirus. Spune că din start oamenii credeau că pandemia va fi depășită mult mai ușor.

„Am ieșit din casă doar la necesitate strictă, cred că de două, trei ori, în aceste două luni, evitând la maxim deplasarea în locurile publice, la magazin sau farmacie. Pentru a putea ieși din casă trebuia să completez un formular de justificare a deplasării.

Cumpărăturile le făcea o dată pe săptămână soțul meu la magazinul alimentar din apropierea casei. Peste tot oamenii stăteau ore în șir în așteptare, păstrând distanța socială, purtând masca și mănușile. Acestea sunt obligatorii și acum”, a spus Viorica.

„Nu puteai găsi dezinfectant, mănuși și măști în farmacii”

„Sigur că frica și stresul de care aveau parte oamenii era un motiv de agitație, nesiguranță. A fost o perioadă în care nu puteai găsi dezinfectant, măști și mănuși în farmacii, iar paturi libere în spitale nu mai erau. Rămâneai cu gândul la faptul că dacă te îmbolnăvești nu ai siguranța de a fi tratat”, a declarat Viorica.

Oamenii în vârstă sau cu necesitați speciale puteau beneficia de ajutor din partea asistenților sociali care făceau cumpărături și le aduceau bunurile la domiciliu. Precum și în Republica Moldova cel mai mult au avut de suferit agenții economici din sectorul HoReCa, pentru că toate localurile și zonele de agrement au fost închise. Unii au găsit ieșire din situație, nu au sistat vânzările, dar le-au redirecționat în mediul online, efectuând livrări la comandă.

Fiind în izolare a putut beneficia de consultații gratuite pentru a îmbunătăți relația cu copilul

Începând cu luna octombrie 2019 fiul o petrece cu mândrie la studii. Anul trecut a devenit studentă a Universității din Parma, Facultatea de Farmacie. „Procesul de învățământ nu a fost stopat. Cursurile s-au desfășurat online. Am fost martora unei mobilizări rapide din partea profesorilor și discipolilor. Astfel, am trecut cu brio sesiunea”.

Spune că și pentru fiul său a fost organizat învățământul la distanță, iar aceste schimbări i-au determinat să se acomodeze la noile condiții. Chiar dacă au stat izolați în casă, nu s-au plictisit. Împreună au citit, desenat, cântat și dansat. De asemenea, ea precum și mulți alți părinți a putut beneficia de consultații gratuite, din partea unor specialiști, ce au avut drept scop îmbunătățirea relației dintre părinți și copii, pe perioada de izolare.

Unicul membru al familiei care a ieșit cel mai des din casă a fost soțul. Acesta pe lângă faptul că făcea cumpărături a și lucrat, întrucât compania la care este angajat în calitate de șofer nu și-a sistat activitatea.

Cum stau lucrurile după anularea restricțiilor?

„După data de 4 mai am depășit momentele cele mai dificile și am ieșit din perioada de urgență. Încetul cu încetul am simțit că oamenii au devenit mai calmi, am simțit din nou ritmul vieții, în special după ce au fost relaxate unele restricții. Avem permisiunea să ne plimbăm cu familia, dar suntem obligați să menținem distanța socială și să purtăm măști de protecție”, a declarat Viorica.

Potrivit ultimului ordin emis de către autoritățile din Emilia Romagna sunt permise:

 

 – călătoriile între regiuni;
– relansarea producției industriale;
– accesul minorilor pe terenurile de joacă;
– desfășurarea activităților sportive în aer liber și în săli;
– redeschiderea restaurantelor, cafenelelor, barurilor;
– redeschiderea hotelurilor;
– accesarea liberă a plajelor;
– frecventarea unor cursuri de instruire;
– redeschiderea frizerilor, saloanelor de frumusețe și de tatuaje.
– redeschiderea piețelor și centrelor comerciale;
– desfășurarea evenimentelor publice;
– accesul în biserici;
– redeschiderea muzeelor și bibliotecilor;
– reluarea examenelor de conducere.

Totuși au rămas în vigoare unele restricții precum purtarea obligatorie a măștii și păstrarea distanței sociale.

Ultimele date statistice arată că:

Italia se află pe locul șase în lume după numărul de persoane contaminate cu COVID-19. Numărul total de cazuri înregistrate în peninsulă, de la începutul pandemiei, se ridică la 230 158.

Din neferice, virusul a răpus 32 877 de persoane. Din numărul total de pacienți infectați, 141 981 au învins lupta cu noul coronavirus.

Italia a fost primul stat european care a introdus restricții încă în luna februarie, când pandemia a început să producă victime în regiunile din nordul țării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram